ODLUKA O IZRUČENJU

Puigdemont uhićen na Sardiniji, Madrid poručuje: ‘On mora doći pred španjolsko pravosuđe‘

Vjerujemo da će pravosudne vlasti osloboditi Puigdemonta. Ovo je četvrti put da se to dogodilo, kaže njegov odvjetnik Gonzalo Boyer
Carles Puigdemont 
 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Separatistički katalonski čelnik Carles Puigdemont, kojega je talijanska policija uhitila na Sardiniji, mora doći pred španjolsko pravosuđe, izvijestila je u petak vlada u Madridu uoči saslušanja o izručenju.

- Puigdemont mora poštivati odluke suda, baš kao bilo koji drugi građanin - priopćio je premijer Pedro Sanchez.

Španjolska optužuje Puigdemonta, bivšeg katalonskog čelnika, za pobunu protiv vlasti jer je 2017. pomogao u organizaciji referenduma o neovisnosti te pokrajine koji su španjolski sudovi proglasili ilegalnim.

Katalonskog čelnika talijanska granična policija uhitila je u zračnoj luci u gradu Algheru pri dolasku na Sardiniju u četvrtak navečer.

Pred talijanski sud trebao bi izaći u petak, no ne zna se hoće li sudac tad donijeti odluku o izručenju, prenosi talijanska agencija ANSA.

- Vjerujemo da će pravosudne vlasti osloboditi Puigdemonta. Ovo je četvrti put da se to dogodilo - rekao je njegov odvjetnik Gonzalo Boyer za radio Cadena Ser.

Europski parlament u ožujku je ukinuo Puigdemontov imunitet koji je imao kao zastupnik te institucije od 2019. godine. Puigdemont je živio u egzilu u Belgiji, a u Alghero je iz Bruxellesa stigao kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi Adifolk te se susreo s čelnikom Sardinije.

Referendum 2017. Španjolskoj je donio najveću političku krizu u nekoliko desetljeća, a potom je u listopadu iste godine uslijedilo unilateralno proglašenje neovisnosti Katalonije u regionalnom parlamentu, nakon čega su vlasti u Madridu uvele izravnu vlast nad pokrajinom i uhitile separatističke čelnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:38