SANACIJA ŠTETE

Pukotine u odnosu ‘ratnih lordova‘? Šutnja u Kremlju, u Izraelu tvrde: ‘Da, ispričao se!‘

Ruski šef diplomacije izjavio je da je Hitler imao ‘židovske krvi‘, Izrael tvrdi da se Putin ispričao, Kremlj ispriku ne spominje

Sergej Lavrov i Vladimir Putin

 Hannibal Hanschke

Ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao se u četvrtak izraelskom premijeru Naftaliju Bennettu zbog komentara ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je ranije izjavio da je njemački nacistički vođa Adolf Hitler imao "židovske krvi", objavio je Ured izraelskog premijera, kako prenosi Jerusalem Post.

Lavrov je također izjavio kako su "najveći antisemiti često sami Židovi", napadajući tim riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je također Židov, u intervjuu za talijansku televiziju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid ubrzo je reagirao ocijenivši Lavrovljeve izjave "neoprostivim", a Bennett je izjavio da "laži poput ovih imaju za cilj okriviti same Židove za najstrašnije zločine u povijesti, koji su počinjeni nad njima i tako osloboditi tlačitelje Židova od njihove odgovornosti".

Samo očitovanje iz Kremlja, pak, ne spominje ispriku, kako navodi Jeruzalem Post.

image

Naftali Bennett, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin

Jack Guez/AFP/Profimedia

U utorak je rusko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo da su Lapidovi komentari "ne-povijesni" i "u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutačna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu".

Putin i Bennett su tijekom telefonskog razgovora u četvrtak istaknuli "posebno značenje" 9. svibnja, kada Rusija i Izrael obilježavaju pobjedu Europe i Rusije protiv nacističke Njemačke, kako se navodi. Kremlj je istaknuo i da dvije zemlje "brižno čuvaju povijesnu istinu o događajima tih godina i poštuju sjećanje na sve pale žrtve, uključujući žrtve holokausta".

"Predsjednik Rusije podsjetio je da je od 6 milijuna Židova mučenih u getima i koncentracijskim logorima, koje su nacisti ubili tijekom svojim kaznenih operacija, 40 posto bili građani SSSR-a te je zamolio da se prenesu želje za dobro zdravlje i blagostanje veteranima koji žive u Izraelu. Naftali Bennett je zauzvrat istaknuo odlučujući doprinos Crvene armije pobjedi nad nacizmom", priopćio je Kremlj.

image

Naftali Bennett i Vladimir Putin

Yevgeny Biyatov/AFP

"(Izraelski) premijer je prihvatio ispriku predsjednika Putina zbog Lavrovljeve primjedbu i zahvalio mu što je razjasnio svoj odnos prema židovskom narodu i sjećanju na holokaust", priopćeno je, pak, iz ureda izraelskog premijera.

Putin je također uputio čestitku Bennettu povodom 74. Dana neovisnosti Izraela. Prema priopćenju iz Kremlja, njih dvojica su izrazili obostrani interes za daljnji razvoj prijateljskih odnosa između dviju zemalja i održavanje korisnih kontakata između vodstva dviju zemalja.

Dvojica čelnika također su proveli "temeljitu razmjenu mišljenja o situaciji u Ukrajini", pridajući posebnu pozornost humanitarnim pitanjima, kao što je evakuacija civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju, navodi se u priopćenju.

"Ruska vojska i dalje je spremna osigurati siguran izlazak civila. Što se tiče militanata koji su i dalje u Azovstalu, vlasti u Kijevu bi im trebale izdati zapovijed da polože oružje", navodi se u priopćenju Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59