NASTAVAK BORBI U LIBIJI

Pukovnik Gadafi nudi reforme, ali ne i odlazak s vlasti

Dok opozicija i vlast vode rat riječima, na terenu i dalje traju krvave bitke za Bregu i Misratu

TRIPOLI - Libijski vođa Moamar Gadafi neće odstupiti, ali njegov je režim spreman razgovarati o ostalim promjenama - “izborima, referendumima, svemu” - kao što traži opozicija, izjavio je glasnogovornik njegove vlade Musa Ibrahim.

Siguran izlaz iz zemlje

Gadafi, rekao je Ibrahim, “osoba je koja ujedinjuje” Libiju, i nužno je da ostane na vlasti te nadgleda provođenje reformi kako bi se spriječilo bezvlađe poput onog u Somaliji ili Iraku.

Istodobno su se pojavile i vijesti da je Gadafi poslao izaslanika koji bi kod zapadnih vlada trebao ispitati bi li prihvatile njegova sina kao nasljednika na čelu države. Kako tvrde CNN i New York Times, prema tom bi planu vlast preuzeo 38-godišnji Saif al-Islam Gadafi te brzo proveo reforme.

No, opozicija u Bengaziju odbacila je obje mogućnosti. Bivši libijski veleposlanik u SAD-u, Ali Audžali, koji sada predstavlja opoziciju, bio je još izravniji. Riječ je o “glupoj ponudi”, rekao je.

- Libijski narod odlučio je i neće se vratiti Gadafiju niti bilo kojem članu njegove obitelji - tvrdi.

Dodao je kako opozicija Gadafiju i njegovoj obitelji može eventualno ponuditi siguran izlaz iz zemlje, u zamjenu za prestanak borbi.

Leševi na ulicama

One su se pak jučer vodile za grad Bregu, koji je posljednjih tjedana naizmjence padao u ruke jedne pa druge strane. Prema jučerašnjim su informacijama nadzor nad dijelom grada ponovno preuzele pobunjeničke snage, uz pomoć NATO-vih zračnih napada, no Gadafijeve su snage potom žestoko odgovorile.

No, zabrinjavajuće su vijesti stizale iz Misrate, gradom u okruženju Gadafijevih snaga, gdje stanovništvo danima živi bez struje, vode i hrane.

- Snajperi pucaju na sve što se miče. Kontroliraju glavnu cestu koja vodi iz grada - rekao je za CNN jedan stanovnik.

Omar Bubaker, inženjer kojeg su evakuirali francuski liječnici, za BBC je pak rekao da se u Misrati odvija masakr nad civilima: - Leševi leže po ulicama. Bolnice su prepune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:04