‘NISAM HTJELA DA PATI‘

Pureća afera na Veterinarskom fakultetu: Dali joj otkaz jer je u službenom stanu skrivala ukradenu perad

‘Znala je da ne smije imati životinje u svom stanu, ali je smatrala da mora nešto učiniti jer bi inače purica uginula‘

Shakira Free Miles

 Facebook

Veterinarski fakultet u Londonu otpustio je vegansku aktivisticu nakon što je jednu 'oslobođenu' puricu držala u svom sveučilišnom stanu, piše Telegraph.

Shakira Free Miles, koja je radila u bolnici za životinje u Camdenu u sjevernom Londonu, spasila je bolesnu pticu po imenu Dorothy i odvela je u bolnicu dva dana nakon Božića 2018., rečeno je na sudskom ročištu.

Dva mjeseca kasnije puricu je otkrila policija tijekom racije njezinog apartmana na sveučilišnom kampusu. Naime, istraga je pokrenuta zbog sumnje da je Free Miles povezana s Animal Liberation Frontom - skupinom aktivista za prava životinja koja je poznata po odvođenju životinja s farmi i iz laboratorija. Na sudu nije rečeno kako je gospođa Free Miles došla do purice Dorothy.

Nakon policijskog upozorenja, Royal Veterinary College suspendirao je Free Miles, a kasnije ju je otpustio jer je prekršila 'pravilo o zabrani držanja kućnih ljubimaca'. Dorothy je preuzela služba za zaštitu životinja nakon što je utvrđeno da sirota ptica ne može stajati.

'Znala je da ne smije imati životinje u svom stanu, ali je smatrala da mora nešto učiniti jer bi inače purica uginula', rečeno je na sudu.

Free Miles je otkaz dobila, dijelom, i zbog povezanosti s ilegalnim aktivnostima koje provode ekstremne skupine za prava životinja.

Opisujući se na Facebooku kao 'aktivistica za oslobođenje' i 'etička veganka', Free Miles je pokušala tužiti Kraljevski veterinarski koledž tvrdeći da je diskriminirana zbog svojih 'etičkih veganskih uvjerenja' i zbog toga nepravedno otpuštena.

No sudsko vijeće je utvrdilo da njezino spašavanje životinja kako bi im smanjila patnju, nije filozofsko uvjerenje pa je odbacilo njezinu tvrdnju.

Istragom sveučilišta pronađene su i njezine objave i fotografije na društvenim mrežama na kojima drži prašćića u Barceloni uz natpis: 'Meat the Victims - ljudi imaju moralnu odgovornost ne poštovati nepravedne zakone'.

Istraga je također otkrila da je liječila zeca koji je 'oslobođen' tijekom racije na farmi i prikazan u dokumentarcu Channela 4 pod nazivom 'Kako ukrasti svinje i utjecati na ljude', rečeno je na sudu.

Sudac Harjit Grewal zaključio je: 'Njezino uvjerenje da ima moralnu dužnost poduzeti pozitivne radnje kako bi spriječila ili smanjila patnju životinja, što je uključivalo neovlašteni upad na posjed i uzimanje životinja, nije filozofsko uvjerenje.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:40