FUTURISTIČKI VELEGRAD

Pustinjski mega-projekt oduzima dah: Kairo uskoro više neće biti glavni grad Egipta, niče nova metropola

Gradnja još neimenovanog novog glavnog grada Egipta započela je 2015. godine

Novi glavni grad trebao bi biti potpuno dovršen do 2030. godine, iako bi prva ministarstva iz njega trebala početi raditi već do kraja iduće godine

 Khaled Desouki/Afp/Profimedia

Veliko gradilište u egipatskoj pustinji proteže se koliko seže sam horizont. Pedesetak kilometara od Kaira gradi se od 2015. godine novo administrativno i financijsko središte. Iako novi grad još nema ime, njegova je svrha rasteretiti i po većini funkcija zamijeniti Kairo.

Već sad u gradu se mogu vidjeti velika katedrala i džamija, monumentalna ministarstva, kao i obrisi planiranih parkova i nebodera. Novi glavni grad bit će i dom predsjednika, koji će dobiti raskošnu predsjedničku palaču, a gradi se i nova zgrada paralamenta.

Sve je to dio vizije Egipat 2030, čija bi kruna trebao biti završetak nove najviše zgrade na svijetu, nebodera Oblisco Capitale, koji će biti visok točno tisuću metara.

image
Li Binghong/Xinhua via AFP

Troškovi dijela radova koji bi trebali biti završeni do 2022. godine procijenjeni su na 45 milijardi dolara, no ne uključuju dodatne troškove.

Do kraja iduće godine planirano je preseljenje velikog broja ministarstava, veleposlanstava, parlamenta i predsjednika.

Urbanistički plan otkriva kako je riječ o pametnom gradu s oko dvije tisuće obrazovnih institucija, tehnološkim i inovacijskim parkom, 663 bolnica i klinika, umjetnim jezerima i parkovima, tematskim parkom po uzoru na Disneyland, solarne farme, novu zračnu luku i željezničku vezu s Kairom.

image
Khaled Desouki/AFP

Prema urbanističkim procjenama, do završetka izgradnje u novom će gradu stanovati oko šest i pol milijuna ljudi.

No kritičari smatraju kako će se novi grad samo spojiti s prenapučenim Kairom, u kojem već sad u širem pojasu živi oko dvadeset milijuna ljudi. Misle i kako projekt neće doprinijeti decentralizaciji zemlje.

image
Khaled Desouki/AFP
image
Khaled Desouki/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:35