DONALD JOŠ IMA ŠANSE

Put do pobjede: ‘Tajni birači‘ koji se srame reći da podržavaju Trumpa

Većina birača još uvijek više vjeruje Donaldu Trumpu nego Joeu Bidenu kada je riječ o ekonomskom oporavku zemlje
Donald Trump
 Saul Loeb/AFP

Pobijedit ćemo. To vam možda ne bih rekao prije dva ili tri tjedna. U boljoj smo formi nego što smo ikad bili - ovim se riječima američki predsjednik Donald Trump obratio svima koji rade u njegovoj kampanji u ponedjeljak. Istodobno, gotovo sve ankete govore da će biti poražen, sve se otvorenije govori o "plavom valu" kojim će demokrati preuzeti Bijelu kuću, Senat i Zastupnički dom.

Mlađi tri godine, ali mlađi

No, još u kolovozu je financijski gigant JPMorgan u bilješci klijentima najavio da budu pripravni na Trumpovu pobjedu. Ključni argument je glasio: ne treba vjerovati anketama jer dobar dio birača koji će svoj glas dati Trumpu to nije sklono reći otvoreno. I to je argument koji i dalje ponavljaju brojni analitičari, kako oni s desnog spektra, koji priželjkuju takav scenarij, tako i oni s lijevog, koji se takvog ishoda groze. Činjenica je da je i prije četiri godine dva tjedna prije izbora situacija bila slična. Pomna analiza pokazuje da postoji nekoliko elemenata koji mu mogu donijeti pobjedu.

Trump je mlađi od Joea Bidena, ne puno, tri godine, ali je ipak mlađi. U javnosti se već provlačila teza da Biden kani biti predsjednik samo u jednom mandatu, što ima negativan odjek među biračima. Prema istraživanju Rasmussena, 59 posto biračkog tijela ne smatra da će Biden završiti i prvi mandat. Što bi moglo imati velik utjecaj na konačnu odluku kad se zaokružuje kandidat na listiću. Demokratski kandidat, osim toga, ima ozbiljan problem s Hispanoamerikancima, posebno onima s Floride koji mu zamjeraju jer je bio dio američke administracije koja je relaksirala odnose s Kubom. Koje je Trump zatim zaoštrio.

Ekonomija će opet biti ključna tema, a tu Trump u svakoj od anketa vodi ispred Bidena: birači smatraju da će bolje voditi oporavak zemlje nakon javnozdravstvene krize. Bez obzira na to što je odgovoran za kaos tijekom pandemije. Bill Stepien, šef Trumpove kampanje, ukazao je na još jednu važnu činjenicu: "Vodimo agresivnu kampanju. A u njoj je najvažniji kandidat. Jednostavno rečeno, naš je bolji". I da, kao kandidat, ako se izuzme ono što priča, Trump djeluje odlučnije i energičnije od Bidena. Što bi moglo imati važan učinak u samoj završnici kampanje. Sean Trende u RealClearPolitics svemu je tome dodao još jedan važan element.

Naime, prema svim istraživanjima, u ovom trenutku oko 46% američkog biračkog tijela smatra da je Trump kao predsjednik odradio dobar posao. Drugi su mandat osvajali samo predsjednici koji su imali sličan postotak podrške u tom važnom pitanju. Prije izbora 2012. godine 50 posto Amerikanki i Amerikanaca je smatralo da Barack Obama dobro obavlja svoj posao, a izbore je dobio s 51% posto glasova.

Dobro radi svoj posao

Scenarij je bio potpuno isti s Georgeom W. Bushom 2004. godine. Kad je riječ o njegovom ocu, Georgeu H. W. Bushu, 1992. godine je nešto više od 30 posto birača smatralo da dobro radi svoj posao. I izgubio je. Jimmy Carter je imao niže brojke. I on je izgubio. I zato Sean Trende smatra da Trump ima velike izglede da osvoji drugi mandat. Jasno, 46% mu nije dovoljno, ali, navodi Trende, ako sada može računati na 46%, to se lako prelije prema 50%. Što znači da bi opet mogao osvojiti savezne države koje su mu i prije četiri godine donijele podjedu.

Daniel McCarthy, urednik konzervativnog časopisa Modern Age, smatra da je i dalje u igri puno varijabli i da se ne treba pretjerano obazirati na ankete. Posebno zato jer je većina sklona demokratima. Navodi kako je u očima birača, koji ne vole establishment, Biden, kao "vječni senator" i zatim potpredsjednik, klasični obrazac osobe iz "washingtonske močvare". Za Trumpa, unatoč svemu što je rekao i napravio, i dalje glasa 10 posto crnaca i gotovo 40 posto žena. I svi bijeli desno orijentirani muškarci. A to je izuzetno snažno biračko tijelo. Konačno, treba uzeti u obzir da Trump gotovo niti jednom nije u anketama dulje vrijeme bio ispod 40 posto podrške. Preciznije, uvijek je bio iznad. Što potvrđuje odanost njegove baze.

Brojke koje odlučuju

46 posto

američkog biračkog tijela smatra da je Trump kao predsjednik odradio dobar posao

40 posto

žena i dalje glasa za Trumpa, unatoč svemu što je rekao i napravio prije prvog mandata i tijekom njega

59 posto

biračkog tijela ne smatra da će Biden završiti i prvi mandat, što bi moglo imati velik utjecaj na konačnu odluku Brojke koje odlučuju

Trump u Kini platio 180 tisuća dolara poreza

Republikanci u Senatu bili su objavili izvješće u kojem se, između ostalog, tvrdi da je Hunter, sin demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, "otvorio bankovni račun" kod kineskog poduzetnika, što je, kako su naveli, dio njegovih brojnih veza sa "stranim državljanima i vladama širom svijeta". E, tko se maća laća, od mača i pogiba.

Analiza poreznih prijava američkog predsjednika Donalda Trumpa, do kojih je došao The New York Times, pokazala je da je upravo Kina jedna od tri države gdje ima bankovni račun (druge dvije su Ujedinjena Kraljevina i Irska). Taj račun kontrolira tvrtka Trump International Hotels Management koja je Kini platila 188.561 dolar poreza radeći na dobivanju licencije za sklapanje poslova od 2013. do 2015. godine.

Trump je u SAD-u platio 750 dolara poreza 2017. godine. Alan Garten, odvjetnik Organizacije Trump, objašnjava da je tvrtka "otvorila bankovni račun kod kineske banke koja ima urede u SAD-u kako bi platila lokalne poreze". Ali nije naveo o kojoj je banci riječ.

Najveća kineska banka, Industrial & Commercial Bank of China, sve je do prošle godine unajmljivala tri kata u Trump Toweru. "Nikakvi ugovori, transakcije ili ostale poslovne aktivnost nikada se nisu materijalizirali i od 2015. je taj ured neaktivan", kazao je Garten. " Iako je račun i dalje otvoren, nikada nije korišten za nikakvu drugu svrhu", dodao je.

Trump je 2008. godine pokušao pokrenuti građevinski projekt u Guangzhou, no neuspješno, a 2012. je otvorio ured u Šangaju. Bilo je i pokušaja da uspostavi poslovnu suradnju s kineskom državnom tvrtkom za proizvodnju električne struje, ali je od toga odustao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 13:01