NI 1% ‘NEPRIJATELJU‘

Putin baš ništa ne prepušta slučaju: Jedinog antiratnog kandidata izbacio je iz predsjedničke utrke

Boris Nadeždin je rekao da će se žaliti ruskom Vrhovnom sudu, ali teško je povjerovati da se tu išta može promijeniti

Boris Nadeždin

 Natalia Kolesnikova/Afp

Kao što se i pretpostavljalo, jedini građanski, nerežimski i otvoreno antiratni političar Boris Nadeždin nije pripušten na ruske predsjedničke izbore koji će se održati od 15. do 17. ožujka.

Ruska državna izborna komisija, pronašla je, kako je navela, gomilu krivotvorenih i lažnih potpisa na njegovoj kandidaturi, znatno više od 5 posto dopuštenih. Trebao je prikupiti 100 tisuća potpisa, što je Boris Nadeždin i učinio, (tvrdi da ih ima 200 tisuća, a podnio ih je 105 tisuća) ali, kako se i očekivalo, to nije bilo ni dovoljno ni dobro.

Doduše, Boris Nadeždin je rekao da će se žaliti ruskom Vrhovnom sudu, ali teško je povjerovati da se tu išta može promijeniti. Tako je režim diskvalificirao jedinog političara koji je imao drugačiji stav te će Vladimir Putin protiv sebe imati tek trojicu nebitnih sistemskih "konkurenata", koju su tu samo radi privida demokratskih izbora i mimikrije.

Iako je bilo jasno da Boris Nadeždin neće moći ugroziti Putina koji, prema kremaljskom zadatku, mora dobiti više od 80 posto glasova, režim se nije usudio dopustiti Nadeždinu ni da izađe na izbore. Kremlj ne želi da se Vladimir Putin imalo živcira niti da mu bilo tko i bilo što "zamrači" petu velebnu izbornu pobjedu. Režim se boji čak i ovakvog Nadeždina. Zaključio da ne želi nikakvo iskakanje, jer autokratski režim ne trpi kandidate koje ne može kontrolirat. Samo "dekorativna demokracija" može proći. Režim ne želi da se vidi ni najmanji postotak Rusa koji se protive ratu.

Naime, ostala trojica kandidata, Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov i Vladislav Davenkov, stoje na pozicijama rata te kao Putinovi izborni konkurenti podržavaju njegovu politiku!? No, Putin je priznao da se boji čak i kandidata koji ga istinski ne može ugroziti (na poštenim izborima možda, no na ovakvima nikako), ali čim netko izlazi iz zadanih okvira, to je za Putina i režim previše. Nadeždin je nepredvidljivi kandidat.

Ova "odbijenica" pokazuje svu tamu i grč Putinova režima, kada se boji jednog jedinog antiratnog protukandidata, ma koliko se zna da mu njegov autoritarni sustav neće dozvoliti da ostvari neki rezultat. Zapravo, ovakav ishod Nadeždinu podiže rejting u javnosti, ali ovakva reakcija vlasti naprosto je jača od njih. Drugačije nisu mogle postupiti. Sam Nadeždin je u razgovoru za TV postaju Nastojašćeje vremja rekao da ima plan B i plan C te kaže da neće pozivati ni na prosvjede niti sprema "ruski Majdan", ali da će se "suditi do sudnjeg dana ako treba".

Podsjetimo da je Boris Nadeždin bio kandidat Građanske inicijative. Podržali su ga mnogi ruski liberalni i demokratski političari i javne ličnosti, iako su ga neki od njih "osuđivali" zbog kandidature i, kako su govorili, davanja "legitimiteta lažnim Putinovim izborima". Neki su smatrali da je čak i Putinovo kukavičje jaje. Čini se, međutim, da je Putin zaključio da je ovako ipak bolje i sigurnije, bez ikakvog talasanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:11