SPREMA UDAR EMP-a?!

‘Putin bi u Ukrajini mogao upotrijebiti moćno oružje! Plavičasta kugla spržila bi sve oko sebe‘

Taktičko nuklearno oružje ili ‘prljava bomba‘ nisu jedina oružja s razornim posljedicama koje Putin ima

Lansiranje ruskog hipersoničnog krstarećeg projektila Zircon (arhiva)

 Ministry Of Defence Of The Russi/Instar Images/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi upotrijebiti "taktički elektromagnetski impuls" - moćno oružje koje onesposobljuje elektroniku i moglo bi ostaviti cijelu Ukrajinu bez svjetla, grijanja, komunikacijskih ili prometnih veza, piše za Financial Times Roger Pardo-Maurer, bivši pomoćnik zamjenika američkog ministra obrane i veteran ratova u Iraku i Afganistanu.

Svijet se dosad bavio mogućnošću da Rusija baci taktičko nuklearno oružje ili upotrijebi tzv. prljavu bombu, piše Pardo-Maurer, no to nije jedino moćno oružje s razornim posljedicama koje Vladimir Putin ima na raspolaganju.

Štoviše, ruski vojni zapovjednici možda su aludirali upravo na EMP, kao glasi kratica za to oružje, kada su najavljivali korištenje "vojno-tehničkih mjera" protiv Ukrajine.

To oružja stvara moćni energetski impuls ili smetnju i dovodi do kratkog spoja u električnoj opremi poput kompjutora, generatora, satelita, radara, pa čak i prometnih semafora iznad prostora na kojem djeluje. To bi značilo da jednim udarom može izbaciti iz pogona ukrajinsku vojnu i civilnu infrastrukturu.

Iako je Putin još na početku rata zaprijetio nuklearnom bombom, iskoristivši strah kao taktičku prednost za brzo napredovanje u svojoj invaziji na susjednu zemlju, i iako se taktičko nuklearno oružje - manje moćna atomska bomba - spominjalo u više navrata sve do danas, zapadni obavještajci ne vjeruju da će Putin pribjeći tom sredstvu, dobrim dijelom jer je situacija na terenu nepovoljna za učinak takve bombe na konvencionalnu vojnu silu ili gerilske skupine.

Međutim, korištenje taktičkog nuklearnog oružja za elektromagnetsko ratovanje je druga stvar, smatra američki stručnjak. Nije, piše Pardo-Maurer za FT, riječ o oružju koje bi stvorilo nuklearni oblak u obliku gljive, nego bi došlo do pojave neobične "električne plavičaste kugle u obliku meduze koja bi pulsirala u zraku, nakon čega bi uslijedila tišina".

image

Lansiranje ruskog hipersoničnog krstarećeg projektila Zircon (arhiva)

Handout/Afp/Profimedia

Relativno mali nuklearni EMP, koji bi se lako mogao lansirati na veliku visinu uz pomoć ruskog hipersoničnog krstarećeg projektila Zircon, vjerojatno ne bi mogao uništiti zgrade ili nekoga ubiti, ali mogao bi trajno spržiti strujne krugove na području od najmanje 2500 četvornih kilometara.

Praktički sva obrambena oprema koju je NATO dopremio Ukrajini, primjerice radiouređaji, GPS i zračni dronovi, ovise o elektronici. Ako ne za funkcioniranje, onda za raspoređivanje, održavanje i integraciju. Perzistirajući elektromagnetski učinci napada mogli bi uništiti 90 posto satelita nad pogođenim područjem u roku od tri mjeseca. Međutim, to bi sasvim izvjesno ostavilo posljedice i na ruske informacijske operacije na terenu.

Sjedinjene Američke Države i saveznici znali su za opasnosti od napada EMP-om i zato većina vojne opreme ima ugrađenu obranu od takvog napada, učinkovitu do neke mjere.

Međutim, ruska odluka da se posluži takvim oružjem otvara novu bojišnicu koja poništava superiornost zapadnih informacijskih sustava, ističe američki stručnjak te pojašnjava kako bi to izgledalo u praksi: "U Hersonu bi taktički EMP mogao onesposobiti sustav koji upravlja regionalnom branom, začepiti autoceste i mostove kilometarskim kolonama onesposobljenih vozila te ostaviti civile bez grijanja i hrane. Ukrajina bi morala uzeti stanku od borbi kako bi obnovila uništeni arsenal. Putin bi u međuvremenu mogao obnoviti svoje snage, dostaviti im zalihe te pokrenuti proljetnu ofenzivu za osvajanje područja koja su ostala bez stanovništva".

Prema mišljenju autora, najviše zabrinjava to što Rusija i NATO imaju drugačiji pristup korištenju tog oružja. Prema ruskoj vojnoj doktrini, riječ je o informacijskom, kibernetičkom i elektroničkom ratovanju, a ne nuklearnom napadu. Zbog toga bi korištenje takvog oružja moglo djelovati primamljivo Putinovim generalima koji su ionako u teškoj situaciji.

Rješenje je, navodi autor, u tome da se upozori Rusiju protiv korištenja EMP-a, čak i u lokaliziranom obuhvatu, uz napomenu da bi korištenje EMP-a "izazvalo kolektivan odgovor NATO-a, odnosno pokretanje članka 5. zajedničke obrane". Naime, postoji mogućnost da napad ima posljedice na Zemljinu atmosferu, okoliš i satelite te stanovništvo koje se nalazi na područjima niz vjetar.

Drugo, trebalo bi, smatra on, pomoći Ukrajini da se pripremi za takav napad i njegovo lakše preživljavanje (što uključuje analogne radije, baterije i svjetiljke). A treće je ažuriranje vlastitih ciljeva. Naime, upotrijebi li Rusija taktički EMP, to znači da nije upitna samo budućnost Ukrajine, nego i budućnost ratovanja. "Rusija nije jedina zemlja s tim oružjem i ne smijemo pasti na njezinu nuklearnu ucjenu. Kina i Sjeverna Koreja imaju kapacitete za korištenje EMP-a", zaključuje Pardo-Maurer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 09:30