SVJETSKI ČELNICI

Putin, Biden i Merkel čestitali Gorbačovu 90. rođendan: ‘Učinili ste svijet sigurnijim mjestom‘

Vaš važan doprinos ponovnom ujedinjenju u slobodi nije zaboravljen u Njemačkoj, poručila je Merkel
Mihail Gorbačov
 Milan Petele/Mfdnes + Ln/Profimedia

Svjetski čelnici, među kojima ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel, čestitali su bivšem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu 90. rođendan u utorak.

"S pravom pripadate galaksiji pametnih, izvanrednih ljudi, izvanrednim državnicima našeg vremena koji su imali značajan utjecaj na tijek unutarnje i svjetske povijesti, napisao je Putin u čestitki Gorbačovu, a objavio je Kremlj.

"Veliko profesionalno i životno iskustvo" omogućilo je Gorbačovu da i dalje "aktivno sudjeluje u socijalnom i obrazovnom radu" kao i u "međunarodnim humanitarnim projektima", napisao je Putin.

"Vaša predanost slobodi i vaša hrabrost tijekom desetljeća u donošenju teških, ali potrebnih odluka učinili su svijet sigurnijim mjestom", napisao je Biden u pismu Gorbačovu.

U pismu se također navodi da je dogovoreno produljenje Novog START-a - američko-ruskog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, dokaz da će dvije zemlje nastaviti Gorbačovljevo "nasljeđe".

Njemačka kancelarka Angela Merkel pridružila se Putinu i Bidenu u čestitanju Gorbačovu, koji je bio jedan od arhitekata ujedinjenja Njemačke prije više od 30 godina.

"Koristim vaš rođendan kao priliku da vam još jednom zahvalim na osobnoj predanosti mirnom prevladavanju hladnog rata i postizanju njemačkog jedinstva", napisala je Merkel u pismu bivšem čelniku.

"Vaš važan doprinos ponovnom ujedinjenju u slobodi nije zaboravljen u Njemačkoj, kao ni vaše stalno osobno zauzimanje za prijateljske odnose između naše dvije zemlje", rekla je Merkel.

Gorbačov, bivši glavni tajnik Komunističke partije, smatra se jednim od najvećih reformatora 20. stoljeća.

On je otvorio Sovjetski Savez svijetu svojom politikom, koja je na kraju dovela do pada komunističkog režima i završetka hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

Mnogi Rusi smatraju da je odgovoran za raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Prodemokratske snage smatraju ga simbolom slobode jer je kritizirao represiju pod Putinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:19