KAKAV OBRAT!

Putin čestitao Međunarodni dan žena, no čini se da je potpuno zaboravio na prošlogodišnja obećanja

Danas želim posebno čestitati vojnikinjama koje su za sebe odabrale najvišu misiju - obranu domovine, istaknuo je

Vladimir Putin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana žena, koji je i danas veliki praznik u Rusiji, a posebno se pritom zahvalio onima koje služe u oružanim snagama.

Ruski novinari u egzilu, poput onih koji rade za Meduzu, podsjetili su na Putinove riječi od prije godinu dana, kada je ženama obećao da muškarce na obveznom vojnom roku neće slati u borbu u Ukrajinu, niti će pozivati rezerviste. Ali još u rujnu ruski je predsjednik najavio "djelomičnu mobilizaciju" u koju su vlasti pozvale stotine tisuća muškaraca.

‘Želim se obratiti majkama, suprugama, sestrama, zaručnicama i prijateljicama naših vojnika i časnika koji se trenutno bore braneći Rusiju u specijalnoj vojnoj operaciji. Razumijem koliko ste zabrinuti za svoje voljene. Možete biti ponosni na njih kao što se cijela država ponosi njima i brine za njih. Naglašavam da vojnici na služenju vojnog roka nisu i neće sudjelovati u borbama. Neće biti ni dodatnog pozivanja vojnika iz pričuve. Samo će profesionalni vojnici izvršiti našu naznačenu misiju. Uvjeren sam da se na njih može računati kako bi osigurali sigurnost i mir za narod Rusije‘, kazao je Putin u ožujku prošle godine, samo nekoliko dana nakon što je pokrenuo ‘specijalnu vojnu operaciju‘ u Ukrajini.

Danas je njegova poruka glasila ‘malo‘ drugačije:

‘Danas se u svim gradovima i selima naše velike zemlje priča o ljubavi i divljenju prema majkama, bakama, sestrama, ženama, kćerima i prijateljicama koje daju sve od sebe da obraduju svoje voljene. Da ih zagrle i kažu im stvari za koje u vrtlogu svakodnevnog života ponekad nema dovoljno vremena; da ih pozdrave i upute lijepe, iskrene pozdrave onima koji čekaju kod kuće tijekom kušnji i rastanaka.‘

‘Danas želim posebno čestitati vojnikinjama koje su za sebe odabrale najvišu misiju - obranu domovine. Žene iz borbenih jedinica; vojne liječnice; bolničarke; medicinske sestre iz pukovnijskih postaja, sanitetskog zbora i bolnica; koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili ozlijeđene vojnike. Vaša hrabrost i vaša odlučnost zadivljuju čak i najjače borce.

U teškim trenucima, u vremenima koja ispituju našu strast, suosjećanje ženskog srca uvijek se pretvara u moćnu silu koja upućuje na ispravnije, pravednije i potrebnije djelovanje. To je ono što se upravo sada događa. Znam kako iskreno, ponekad i nesebično, molitvama, toplim riječima i dobrim djelima podržavate naše vojnike i časnike, kako svoje najdraže, tako i potpune strance. Pišete pisma, šaljete pakete sa svim potrepštinama, pletete maskirne mreže i volontirate u bolnicama brinući se za svakog vojnika kao da vam je rođeni sin.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:02