STARI PRIJATELJI

Putin čestitao Orbanu na pobjedi na izborima: ‘Nadam se da ćemo obnoviti partnerstvo‘

Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, ali to se nije dogodilo

Viktor Orban i Vladimir Putin 

 Attila Kisbenedek/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Viktoru Orbanu na pobjedi na izborima u Mađarskoj i poručio mu je kako se nada da će obnoviti "partnerstvo", javlja AFP.

Iako se priključio sankcijama koje je EU nametnula Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, Orban je dosad ostao prilično suzdržan oko osude rata u Ukrajini.

Mađarski nacionalistički premijer proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske".

Okružen vodećim članovima stranke, trijumfalni Orban (58) rekao je da su ostvarili izbornu pobjedu unatoč lošim izgledima. "Ostvarili smo pobjedu tako veliku da se vidi čak i s Mjeseca", rekao je. "Obranili smo suverenitet i slobodu Mađarske."

Riječ je o četvrtoj Orbanovoj uzastopnoj izbornoj pobjedi. Na izborima su birači podržali njegov koncept konzervativne, "neliberalne" države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom.

Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom, no uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi oporbeni savez Marki-Zaya, koji je obećao popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:18