CENZURA

Putin ‘čisti‘ internet: U planu je stvaranje novog sustava za ‘detoksikaciju‘ online sadržaja

Spomenuti mehanizam koristit će se za zaštitu maloljetnika, a Kremlj bi ga trebao pregledati do 1. lipnja

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj administraciji da ozbiljno razmotri novi sustav za zabranu "toksičnog" internetskog sadržaja, prenosi Reuters, no ne navodi nikakve druge detalje.

Spomenuti novi sustav, koji se našao na popisu predsjedničkih naredbi na web stranici Kremlja, opisan je kao "samoregulirani registar toksičnog sadržaja" koji će se koristiti "za zaštitu maloljetnika". Kremlj će ga pregledati do 1. lipnja.

Putin je već ranije bio nagovijestio planove za opsežnije suzbijanje nepoželjnog online sadržaja, a internet je optužio za korumpiranost mladih te poticanje na ulične prosvjede koje su ruske vlasti označile kao ekstremističke.

Podsjetimo, Rusija je prošle godine znatno pojačala pritisak na strane tehnološke tvrtke nametnuvši im kazne, a jedna od njih, ona u iznosu od gotovo 100 milijuna dolara, bila je usmjerena protiv Googlea zbog "njihova propusta da se izbriše zabranjeni sadržaj".

Putin je u prosincu prošle godine podržao prijedlog člana njegova vijeća za ljudska prava o formiranju novog mehanizma za zabranu toksičnog sadržaja, na koji bi ruske internetske platforme pristale kad bi dobile povlašteniji tretman u odnosu na strane platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:00