KREĆE NOVI VAL

Putin ‘dere‘ provincije u potrazi za regrutima, ali u Moskvi je mobilizaciju naglo obustavio: ‘Boji se...‘

U Moskvi su zabilježene prave racije po podzemnoj željeznici i omladinskim klubovima, pišu neovisni ruski blogeri.

Prizor mobilizacije u Moskvi

 Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/sputnik/profimedia

Vladimir Putin obustavio je "djelomičnu" mobilizaciju u glavnom ruskom gradu, a, kako pišu neovisni ruski mediji, ovih dana će prestati i s pozivanjem rezervista u svom rodnom Sankt Peterburgu.

No, zato je u provinciji i autonomijama u kojima žive nacionalne manjine, javlja neovisni portal Meduza, započeo "drugi val mobilizacije" iako u Kremlju tvrde da ga nema, nego da samo "nastavljaju s djelomičnom mobilizacijom". U Moskvi, gradu od preko 12 milijuna ljudi, kažu da je "mobilizacijski plan ispunjen" premda je "podignuto" negdje oko 16 tisuća ljudi, a među njima su, navodno, odvodili čak i gastarbeitere iz srednjoazijskih država, zbog čega su se, navodno, lideri Uzbekistana i Tadžikistana požalili osobno Putinu. Iz Kirgistana su pozvali svoje građane da se vrate u zemlju dok ne prođe val mobilizacije kako ne bi završili u Ukrajini u rovu.

Odvodili i beskućnike

Neovisni portal Mediazona, koji je ministarstvo pravosuđa proglasio "stranim agentom", piše kako su one koji nisu željeli otvarati vrata svojih stanova "mobilizacijskim službenicima" znali zakočiti na ulazu u haustor. Pozive su dijelili po dvorištima, u dućanima, a policija je, navodno, upadala u utočišta za beskućnike i strane radnike te odvodila ljude i iz pučkih kuhinja. Pozive su dobivali i nezaposleni na burzi rada, a nekima su pak dolazili i na radna mjesta. U Moskvi su zabilježene prave racije po podzemnoj željeznici i omladinskim klubovima, pišu neovisni ruski blogeri. Navodno su ljude odvodili direktno sa stanica metroa u vojne urede. U glavnom gradu su obustavili mobilizaciju između ostalog jer su obavještajna izvješća, ali i sociološka istraživanja pokazala da je zavladalo veliko nezadovoljstvo i da su Moskovljani frustrirani, a zabilježen je pravi egzodus iz grada te masovno skrivanje rezervista, pa su se uplašili i mogućih prosvjeda.

Naime, na početku mobilizacije prosvjedovale su majke i bake na ulicama Moskve. Kako piše Meduza, istraživanja su pokazala da je u Moskvi, otkad je počela mobilizacija, pala podrška "specijalnoj vojnoj operaciji", a najviše ih je zabrinulo da je počeo opadati i rejting Vladimira Putina. Zabilježen je i rast optužbi na njegov račun zbog "lošeg vođenje rata". Osim toga, istraživanja su pokazala da su mobilizaciju podržali u najvećem broju umirovljenici, dakle oni koji ionako ne mogu više biti pozvani u vojsku. I dok moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin smiruje Moskovljane govoreći da se mobilizacijski uredi zatvaraju i da pozivi koji su poslani nakon 17. listopada "ne važe", u drugim krajevima Rusije mobilizacija je u punom jeku, a započinje i novi val.

‘Dere‘ provincije

Iako su u nekim regijama gubernatori javili da su "prebacili mobilizacijski plan", iz Rostova, Voronježa, Kurska i Burjatije stižu vijesti da je pojačano pozivanje rezervista. Iz Kremlja i dalje uvjeravaju da se ne radi o "drugom valu mobilizacije", nego da je na djelu samo "nadopuna" kadra, odnosno da je "djelomična mobilizacija konstantni proces". Kako prenosi ruska redakcija BBC-ja, rostovski gubernator Vasilij Golubev, nakon što se pohvalio da je u njegovoj oblasti plan ispunjen 100 posto, iz ministarstva obrane dobio je depešu s "novim mobilizacijskim zadacima".

Putin se svakako najviše boji reakcije Moskve, ne želi da mu se ona pobuni, pa ratuje u Ukrajini, kako se kaže, "do zadnjeg Burjata ili Čečena", a ako sve krene naopako, tek onda će na red doći Moskovljani. Vladimir Putin je kazao da je, pišu moskovske Vedomosti, mobilizirao 222 tisuće rezervista od planiranih 300 tisuća, premda se neslužbeno govorilo da će se "podići" preko milijun vojnika. Ministar obrane Sergej Šojgu pak govori da je mobilizirano nešto manje od 200 tisuća vojnika te da plan treba ispuniti. No, iako Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov govori da je najava "drugog vala" neprijateljski spin, moskovske Vedomosti ipak pišu da recimo u regijama Zabajkalje i Rjazanj tamošnji gubernatori govore da su ispunili kvotu i da se sada nastavlja samo "prijem dragovoljaca", a iz ministarstva obrane "požuruju" regije koje se nisu iskazale da što prije izvrše svoj dio posla. Vedomosti, navode i kako se na ruskom Dalekom istoku krenulo u "dodatnu popunu", tvrde da je to tek eufemizam za "novi val", a potpredsjednik Baškirije, republike s većinskim muslimanskim stanovništvom, Azat Badranov kaže da je "drugi val mobilizacije samo pitanje vremena". Zamjenik gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov otvoreno u svom obraćanju također najavljuje "novu mobilizaciju".

Tijekom cijele operacije "djelomične mobilizacije" vladali su kaos, aljkavost i neorganiziranost, o čemu su čak govorili i prorežimski mediji. Dio ljudstva poslan je na bojište praktički bez obuke, adekvatne opreme i naoružanja, pa su neovisni mediji puni priča o tome da je za mnoge "put od mobilizacije do groblja prošao u cijelih sedam dana". U manje od mjesec dana mobilizacije iz zemlje je, prema nekim izvješćima, pobjeglo između 300 tisuća i čak pola milijuna Rusa! Prema nekim informacijama ruskih židovskih organizacija, navodi portal Bumaga, od početka agresije na Ukrajinu Rusiju je napustilo čak 60 tisuća tamošnjih Židova!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 11:38