MOĆNI SAVEZNICI

Putin dobio potporu Xija: ‘Stvoren je novi model suradnje između naših zemalja‘

Dodao je da su dvojica čelnika također izrazila svoje "negativno mišljenje" o stvaranju novih vojnih saveza kao što je partnerstvo AUKUS

Vladimir Putin i Xi Jinping razgovaraju putem video linka

 Mikhail Metzel/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je potporu kineskog čelnika Xi Jinpinga u video razgovoru u srijedu za svoje traženje pravno obvezujućih sigurnosnih jamstava Zapada, rekao je dužnosnik Kremlja.

Xi je rekao Putinu da razumije zabrinutost Rusije i podržao je rusku inicijativu nakon što ga je Putin izvijestio o svom nedavnom videosamitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kazao je na brifingu savjetnik Kremlja Jurij Ušakov.

Dodao je da su dvojica čelnika također izrazila svoje "negativno mišljenje" o stvaranju novih vojnih saveza kao što je partnerstvo AUKUS između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država.

Razgovor se održao u vrijeme visokih napetosti u odnosima obiju zemalja sa Zapadom. Dok je Kina pod pritiskom zbog ljudskih prava, a Rusija optužena za prijeteće ponašanje prema Ukrajini, dva susjeda ujedinjena su u odbijanju onoga što vide kao miješanje Zapada.

"Stvoren je novi model suradnje između naših zemalja, koji se, između ostalog, temelji na načelima kao što su nemiješanje u unutarnje stvari i međusobno poštivanje interesa", rekao je Putin Xiju na početku razgovora.

Rekao je da Moskva i Peking koordiniraju svoje djelovanje i zauzimaju odgovoran zajednički pristup za rješavanje međunarodnih problema.

"Pridonosimo stvaranju pravednog svjetskog poretka utemeljenog na međunarodnom pravu", rekao je Putin.

image

Ekran na pekinškoj ulici prikazuje vijest o razgovoru Putina i Xija

Jade Gao/AFP

Putinov glasnogovornik rekao je u utorak da Putin želi s Xijem razgovarati o "vrlo napetoj" međunarodnoj situaciji, posebice u Europi gdje je Moskva bila podvrgnuta "vrlo, vrlo agresivnoj retorici" Sjedinjenih Država i NATO-a.

Rusija želi da Sjedinjene Države i NATO jamče da se zapadni vojni savez neće širiti dalje prema istoku ili raspoređivati ​​određene sustave oružja u Ukrajini i drugim zemljama koje graniče s Rusijom.

Ušakov je rekao da je Rusija službeno predala svoje prijedloge Sjedinjenim Državama u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:46