MARATONSKI SASTANAK

Putin drži diktatora u šaci, Lukašenko ga molio: ‘Ojačajmo ZND i vratimo dva naša bludna sina‘

Lukašenku nije dobro sjelo to što su Rusi ipak odobrili stranim kompanijama koje lete u Rusiju da zaobilaze bjeloruski zračni prostor
 AFP

U svojoj crnomorskoj rezidenciji Bočarov Ručej ruski predsjednik Putin razgovarao je punih pet sati i 15 minuta (u veljači su pričali duže od šest sati) s bjeloruskim šefom Aleksandrom Lukašenkom.

Razgovor se odigrava u vrlo delikatnom trenutku - kada se Bjelorusija našla na udaru sankcija SAD-a i EU zbog "aviopiratstva" i otimanja irskog putničkog zrakoplova u kojem je bio traženi Lukašenkov oponent Roman Protasevič te u osvit skorog prvog sastanka američkog i ruskog predsjednika (16. lipnja u Ženevi) na kojem bi se moglo dotaknuti i cijelog paketa pitanja o Bjelorusiji.

Tim više što bi na sastanak G7 u Velikoj Britaniji od 11. do 13. lipnja, prema prijedlogu francuskog predsjednika Macrona, mogla doći i liderica bjeloruske antilukašenkovske oporbe Svetlana Tihanovskaja. Lukašenko je donio, pišu ruski mediji, pun kufer dokumenata o "aferi zrakoplov", a Putin mu je samo suosjećajno pripomenuo slučaj prisilnog spuštanja zrakoplova bolivijskog predsjednika Eve Moralesa 2013. godine.

image
Mikhail Klimentyev/AFP

Zapad destabilizira

Lukašenko se požalio Putinu na odnos Zapada prema njemu kazavši kako se izvana nastoji destabilizirati njegova vlast te je najavio još jače ekonomsko povezivanje s Rusijom (navodno je zatražio dodatne povlastice za naftu, plin i struju). Napomenuo je i kako se "privezanost bjeloruske ekonomije na rusku" razvija normalnim tempom. Razgovarali su o daljnjem jačanju integrativnih procesa u sklopu ugovora o saveznoj državi koju imaju dvije zemlje i mnogi već smatraju kako je na djelu postupno potpuno vezivanje Bjelorusije s Rusijom.

image
Mikhail Klimentyev/AFP

Sam Lukašenko govorio je ne samo o tim integrativnim tokovima između dviju država, pogotovo u ekonomiji, obrani, sigurnosti i kulturi, nego je najavio (a očito da je to politika koju Rusija sada nastoji ojačati) da treba osnažiti jedinstvo i solidarnost Zajednice neovisnih država (neku vrstu ruskog Commonwealtha, koja okuplja devet država bivšeg SSSR-a).

I prokremaljski politolog Pjotr Akopov smatra da Lukašenko nudi realnu opciju jer, kako kaže, "drugog puta za nas, nasljednike povijesne Rusije, nema".

image
Mikhail Klimentyev/AFP

"Jednopolarni svijet"

Prema Lukašenku jačanje ZND-a ima ekonomske i političke potencijale da spriječi jačanje "jednopolarnog svijeta" i dominaciju SAD-a te je pozvao da se u okrilje vrate bludni sinovi Gruzija i Ukrajina.

Akopov također podsjeća da Rusija neće prekriženih ruku gledati pokušaje "prozapadnih snaga" da preuzmu vlast u "dijelu savezne države". Doduše, navodno mu nije dobro sjelo (ali je popustio) to što su Rusi ipak odobrili stranim kompanijama koje lete u Rusiju da zaobilaze bjeloruski zračni prostor.

- Posljednjih dana neki su letovi iz Europe (iz Beča, recimo) bili otkazani ili su jako kasnili zbog čekanja ruskog odobrenja da se leti mimo Bjelorusije. Rusi su na kraju objavili da će odobravati takve letove, ali zbog velikog broja zahtjeva procedura se odužila.

No, u prvim reakcijama ruskih analitičara, kako onih neovisnih tako i prokremaljskih, nazire se da sankcije i ovako žestoka politika Zapada prema Bjelorusiji idu naruku Moskvi jer tu zemlju i Lukašenkov režim samo čini još ovisnijim o Rusiji, kojoj je Bjelorusija (nakon gubitka Ukrajine) postala točka s koje nema povratka.

Tri milijarde eura za demokratizaciju Bjelorusije

Bruxelles je spreman izdvojiti 3 milijarde eura za "oživljavanje ekonomije i političku demokratizaciju i potrebne reforme" Bjelorusije. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je da pitanje više nije hoće li u Bjelorusiji doći do demokratskih promjena "nego kada će one nastupiti". Napomenula je kako je došlo vrijeme za korjenite promijene koje će dati Bjelorusiji dostojanstvo te da nikakve "represije, nasilje i prijetnje neće dati legitimitet" autoritarnom režimu Aleksandra Lukašenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:05