POVLAČENJE

Putin Dumi predložio izlazak iz međunarodnog sporazuma o vojnom nadzoru ‘Otvoreno nebo‘

Taj sporazum dopušta državama prelete promatračkih zrakoplova nad teritorijima drugih zemalja kako bi se kontrolirala vojna aktivnost
Vladimir Putin
 Mikhail Metzel/POOL/Sputnik via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je u parlament poslao prijedlog izlaska iz važnog sporazuma o vojnom nadzoru "Otvoreno nebo", nakon što su se iz tog sporazuma povukle Sjedinjene Države optužujući Rusiju da ga krši.

Prijedlog zakona, objavljen u utorak na internetskoj stranici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, predviđa kraj sudjelovanja Moskve u tom sporazumu. To tijelo treba ga potvrditi prije no što ga Putin može proglasiti.

Ruske vlasti u veljači su poručile kako "ostavljaju vrata otvorena" za povratak tom sporazumu, ako će to učiniti i SAD koji je izašao iz njega u vrijeme mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je povukao SAD iz niza međunarodnih ugovora, a vlada Joea Bidena poduzela je mjere kako bi se vratila u dio njih.

SAD je u siječnju produžio važan rusko-američki dogovor o ograničavanju nuklearnog arsenala.

No čini se kako pregovori o povratku u "Otvoreno nebo" stoje na mjestu, piše agencija France Presse.

Taj sporazum koji je stupio na snagu 2002. te je originalno imao 35 potpisnica dopušta državama prelete promatračkih zrakoplova nad teritorijima drugih zemalja, ako to dopuste i na svojem, kako bi se kontrolirala vojna aktivnost.

Moskva odbija ostati potpisnica bez SAD-a jer smatra da brojne druge potpisnice, članice NATO-a ili Kanada, prenose Amerikancima informacije o Rusiji.

O toj temi moglo bi se razgovarati na susretu Bidena i Putina koji je SAD predložio Rusiji, a koji Moskva trenutno razmatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 17:56