‘HIT‘ ODREDIŠTE

Putin gura projekt u Sibiru, gradi se resort s 2000 soba: ‘Osobno je zainteresiran da to uspije‘

Zbog zatvaranja dijela svijeta za turiste iz Rusije, Moskva razvija domaći turizam. Idealno mjesto pronašla je u poluotoku Kamčatki.

Vulkan na Kamčatki.

 Marina Lystseva/Tass/Profimedia/Marina Lystseva/Tass/Profimedia

Moskva u Sibiru gradi novo turističko hit odredište. Riječ je o rijetko naseljenom području, koje se dosad većinom povezivalo s gulazima i političkim disidentima. Međutim, zbog zatvaranja dobrog dijela svijeta za turiste iz Rusije, Moskva razvija domaći turizam. Idealno mjesto pronašla je u Kamčatki, poluotoku dramatičnih krajolika s 29 aktivnih vulkana, smještenom na krajnjem ruskom istoku, izoliranom, ali idealnom za turizam.

Britanski Times piše kako je na Kamčatki u tijeku gradnja resorta s 2000 soba i ucrtavanja 170 novih pješačkih ruta. Niz je novih projekata koji se planiraju na tom području, a uglavnom se odnose na ponudu za pecanje, lov i pješačenje kroz netaknutu prirodu. Kako bi to područje bilo dostupnije građanima, ruski nacionalni avioprijevoznik postavio je fiksnu cijenu za putovanja na Kamčatku. Povratni let iz Moskve u Petropavlovsk po novom stoji 150 eura.

Prije nove cijene jedan je regionalni guverner izjavio da bi krajnji istok države trebao biti dostupan i običnim građanima, a ne samo onima koji si ionako mogu priuštiti skijanje u Alpama.

Posjetiteljima se, među ostalim, nudi tura po "najvećem gejzirskom polju na svijetu", tzv. zimsko surfanje i tradicionalna vožnja u saonicama koje vuku psi. Vlada nudi novčane nagrade mladima koji na društvenim mrežama dokumentiraju svoj posjet tom kraju, sve kako bi se promoviralo to područje za avanturistički, aktivni odmor, piše Times. Britanski list dodaje kako se čini da sam Vladimir Putin gura projekt turističkog dalekog istoka i da je osobno zainteresiran da uspije. Ruski predsjednik svakako je poznat kao ljubitelj aktivnog odmora u prirodi. Njegove fotografije iz mlađih dana, na kojima gol do pasa jaše konja, ili lovi medvjede, obišle su svijet.

Putin je javno promovirao domaći turizam i pješačke rute na području Kamčatke, a u rujnu 2022. godine je posjetio regiju dajući podršku aktivnim turističkim projektima.

Planovi za regeneraciju područja uključuju gradnju interaktivnog centra za mlade, planetarij i novi muzej posvećen povijesti regije u Drugom svjetskom ratu u glavnom gradu provincije. Iz Moskve stižu velika sredstva, a Putin se nada postići što nije nekoliko njegovih prethodnika, čije su ambicije razvoja izoliranog kraja svaki put naišle na zid.

Međutim, Putin se snažno uključio u proces brendiranja turizma unutar Rusije, a ulaganje državnih sredstava bilježe pokušaji razvoja tura koje uključuju stajanja u više regije, uključujući i istočnu, okupiranu Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:18