VISOKA CIJENA RATA

Putin gura Rusiju u ponor: ‘Kako god rat završio, trebat će im najmanje 30 godina da se oporave‘

Kijev je, navodi isti izvor, uništio polovicu ruskih tenkova, a Rusija je potrošila gomilu novca kako bi obnovila svoje oružane snage

Ilustracija

 Sergei Supinsky/Afp

Zapadni dužnosnici procjenjuju da će Rusiji trebati najmanje trideset godina kako bi se financijski i vojno oporavila od agresije na Ukrajinu te opet postala velesila.

Britanski Daily Mail tvrdi da je od invazije krajem veljače u Ukrajini poginulo najmanje stotinu tisuća ruskih vojnika, a potrošena je četvrtina godišnjeg proračuna.

Kijev je, navodi isti izvor, uništio polovicu ruskih tenkova, a Rusija je potrošila gomilu novca kako bi obnovila svoje oružane snage.

List navodi neimenovanog britanskog dužnosnika koji tvrdi da će Rusiji trebati između dvadeset i trideset godina kako bi povratila svoju vojnu i ekonomsku snagu.

Tijekom svog ovotjednog posjeta SAD-u, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je novac koji je dosad stigao sa Zapada "investicija" u mir.

- Vaš novac nije milosrđe, nego investicija u globalnu sigurnost i demokraciju - rekao je, zaključivši kako bi saveznici trebali povećati svoju dosadašnju financijsku pomoć Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden dijelom se složio, rekavši kako će Ukrajini isporučiti dvije milijarde dolara vrijedne protuzračne sustave Patriot kojima mogu rušiti ruske balističke i krstareće projektile. Biden je podržao isporuku ATACMS projektila, koji mogu doseći i više od 300 kilometara. Američki predsjednik založio se za Ukrajinu, iako NATO oklijeva oko toga da Ukrajini isporuči naoružanje koje može ugroziti ruski teritorij.

Ukrajinske snage, pak, vjeruju da bi Putin na ovakav razvoj događaja mogao simbolično uzvratiti odmazdom u veljači, na godišnjicu početka rata. Opasnost prijeti iz Bjelorusije, u čijoj se metropoli, Minsku, Aleksandar Lukašenko ranije susreo s Putinom. Vjeruje se da Putin ima Lukašenkovu apsolutnu podršku te da postoji plan kako vlakovima brzo prebaciti vojnike preko Bjelorusije u novom pokušaju zauzimanja Kijeva.

- Očekujemo da će Rusija u siječnju najaviti nove vojne vježbe, s ciljem ojačavanja svoje vojne prisutnosti u Bjelorusiji. No, Lukašenko time radi veliku pogrešku i stavlja svoju zemlju u opasniji položaj nego u kojem je Ukrajina - rekao je za Mail neimenovani visoki izvor.

List navodi i kako je SAD i ranije drugim zemljama, poput Poljske, slao ovakvu vrstu oružja, a drugu vrstu naoružanja otpremali su i u Ukrajinu. No, oružje je završavalo i u Saudijskoj Arabiji te Iraku kako bi se "zaustavile prijetnje iz Irana" te neutralizirale prijetnje iz Sjeverne Koreje. Oružje je išlo i u Njemačku, Japan, Izrael...

Tvrde kako je SAD uokolo odaslao oko trećinu svojih protutenkovskih raketa, od čega je najveći dio otišao u Ukrajinu, a tamo je završila i trećina protuzračnih projektila Stinger.

Osim toga, NATO je na inicijativu SAD-a poslao više od 12 tisuća protuoklopnih sustava, 1.550 protuzračnih projektila te brojne radare, strojnice, uređaje za noćno nadgledanje kao i osobnu vojnu opremu.

- Želimo da Ukrajinci te sustave dobiju što je brže moguće - poručuju iz Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:53