‘GDJE JE KUPOLA?‘

Putin i dalje može masakrirati Kijev, Zelenski bjesni na ‘sebični‘ NATO: ‘A što je s nama?!‘

Članice Saveza muče se s proizvodnim problemima te strahuju da svoj zračni prostor neće imati čime braniti

Vladimir Putin/ Ukrajina nakon posljednjeg bombardiranja

 Dimitar Dilkoff/afp Vyacheslav Prokofyev/sputnik/afp/

Velika je Britanija u srijedu navečer objavila da će po prvi puta Ukrajini donirati moderne protuzračne projektile koji mogu srušiti krstareće projektile, piše The Telegraph. Napredne rakete zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) moći će se koristiti skupa s Nacionalnim naprednim raketnim sustavom zemlja-zrak (NASAMS) koji su Ukrajini dale Sjedinjene Američke Države. NASAMS bi u Ukrajinu trebao stići u narednim tjednima. "Najnoviji ruski napadi na civile u Ukrajini traže da se onima koji brane svoju naciju pošalje dodatna potpora. Danas sam odobrio da se Ukrajini pošalju protuzračne rakete AMRAAM. To će oružje Ukrajini pomoći da se obrani od zračnih napada i zajedno s NASAMS-om općenito osnaži svoje obrambene kapacitete", rekao je Ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace.

Wallaceova je objava došla neposredno nakon što je Francuska objavila da će u narednim Ukrajini poslati sustave za protuzračnu obranu i radare. Francuska će joj oprema posebice pomoći u borbi protiv ruskih dronova. "(Ukrajini) ćemo dostaviti radare, sustave i rakete kako bi se mogla obraniti od tih napada", rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Francuska posjeduje sustav protuzračne obrane SAMP/T (Mamba), među nije jasno koliko ih može poslati Ukrajini. Jedan je takav sustav u svibnju poslala Rumunjskoj.

image

Dim iznad Lavova nakon ovotjednog ruskog napada

Yuriy DYACHYSHYN/AFP

Rusija je ranije ovog tjedna iz zraka bombardirala brojne ukrajinske gradove, što je Kijev natjeralo da krene u nabavku zapadnih sustava za protuzračnu obranu.

Međutim, zapadni dužnosnici upozoravaju da se članice Sjevernoatlantskog savez (NATO) muče s nabavljanjem dovoljnog broja tih sustava. Ako ne uspiju pribaviti dovoljno komada, Ukrajina će se još neko vrijeme mučiti s odbijanjem ruskih zračnih napada. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da je stvaranje zaštitnog štita iznad Ukrajine prioritet Saveza.

Željezna kupola zna zakazati

Rusija je na ukrajinske civile u velikim gradovima tijekom posljednjih nekoliko dana ispalila sijaset projektila. Moskva je civile napala nakon što je neobjašnjena eksplozija uništila dio Kerčkog mosta koji poluotok Krim spaja s Rusijom.

Prvi od četiri njemačka sustava protuzračne obrane IRIS-T koje je Berlin obećao poslati Kijevu u srijedu je stigao u Ukrajinu. Uz to, Nizozemska je obećala da će Ukrajini poslati 15 milijuna eura vrijedne rakete. SAD je rekao da će ubrzati dostavu osam NASAMS-a. Čini se, međutim, da te pošiljke nisu u skladu s ukrajinskim očekivanjima. Pariz je Ukrajini ranije poslao protuzračne rakete Mistral koje vojnici ispaljuju sa svojih ramena. Takve rakete predstavljaju najjednostavniji oblik protuzračne obrane, a mogu se ispaljivati s bojišta ili krovova raznih objekata.

image

Ukrajinci pokušavaju preći uništeni most kod Bahmuta u Donjeckoj oblasti

Yasuyoshi CHIBA/AFP

Najsloženiji sustavi povezani su s radarima koji nadolazeće projektile mogu detektirati dok su od svoji meta udaljeni i po tri do četiri kilometra. Rakete se potom usmjeravaju prema tim projektilima. Napredni sustavi mogu uništiti čak i one projektile koji ne lete pravocrtnom putanjom. Višecijevni raketni bacači moraju se koristiti štedljivo te grupirati sa sličnim oružjem kako bi oni koji se brane bili sigurni da će uništiti većinu prijetnji.

Ukrajina od NATO-a traži da joj pomogne izgraditi sustav protuzračne obrane poput Željezne kupole koja štiti Izrael. Međutim, izraelski je sustav optimiziran za obranu od znatno manje sofisticiranih raketa koje na tu zemlju ispaljuju borci Hezbolaha. Željezna kupola povremeno zna zakazati, pogotovo ako je se istovremeno napadne s više različitih mjesta. Vojska i političari zbog toga moraju odlučiti koje će se lokacije dobiti bolju zaštitu, a koje slabiju.

Dugoročni proizvodni kapaciteti

Ukrajina je od Velike Britanije već dobila nekoliko pošiljki sustava za protuzračnu obranu. Među njima se nalazi i sustav Sky Sabre koji odjednom može presresti 24 mete. Sky Sabreov je radar od baterije iz sigurnosnih razloga ponekad udaljen i po 15 kilometara. Izvori upoznati s onim što je rečeno na sastancima NATO-a koji su se održali u srijedu rekli su da je ukrajinsko nebo još uvijek ranjivo jer se članice Saveza muče s proizvodnim problemima te zato što strahuju da svoj zračni prostor neće imati čime braniti. Njemačka i Francuska rekle su da se ukrajinsko nebo ne može u potpunosti zaštititi bez da ne ugroze sigurnost vlastitih nebesa. Jedan je izvor rekao da se članice NATO-a zbog toga nalaze u prilično teškoj situaciji.

Bidenova se administracija našla na udaru kritika američkih dužnosnika jer je Ukrajini nudila svoje najkompleksnije sustave poput sustava za protuzračnu obranu Patriot. Proizvođači oružja koji snabdijevaju članice NATO-a kažu da ne raspolažu proizvodnim kapacitetima, logističkom mrežom i zalihama koji su potrebni da se Kijevu pošalje onoliko oružja koliko on traži.

The Telegraph piše da su NATO-ovi dužnosnici rekli da neke zemlje članice još uvijek čekaju da im proizvođači dostave već naručene sustave te da bi ih mogle čekati godinama. Stoltenberg je rekao da se NATO mora očitovati o "dugoročnim proizvodnim kapacitetima" kako bi mogao pojačati svoje i ukrajinske obrambene kapacitete.

image

Rusi su ovog tjedna napali niz ukrajinskih gradova, uključujući i Dnipro (na fotografiji)

Dimitar DILKOFF/AFP

Najštedljivije članice NATO-a, Njemačka i Francuska, brinu da ne bi zbog rata u Ukrajini naručile više oružja nego što je Kijevu potrebno. Dužnosnici članica NATO-a rekli su da je moguće da će se od 100 komada opreme iskoristiti tek njih 20 te da će ostatak propasti. NATO bi na jednom od skorašnjih sastanaka trebao razgovarati i o prijetnjama nuklearnim oružjem ruskog predsjednika Vladimira Putina. Stoltenberg je rekao da će NATO idućeg tjedna održati vježbe nuklearnog odvraćanja. "Vidjeli smo nagađanja o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini i rekli da će se Rusija suočiti s ozbiljnim posljedicama ako to napravi. Nuklearna retorika i uvijene ruske prijetnje opasni su i nesmotreni", rekao je Stoltenberg.

Jedan je visoki dužnosnik rekao da će mnoge članice Saveza fizički odgovoriti ruski nuklearni napad te da je moguće da će na njega odgovoriti i NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:07