RAT U UKRAJINI

Putin i dalje za mirno rješenje

 KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

ZAGREB - Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom kazao da je Moskva i dalje odlučna u potrazi za miroljubivim rješenjem sukoba u Ukrajini, objavio je Kremlj.

"Vladimir Putin je potvrdio spremnost Rusije da pridonese miroljubivom rješenju krize", stoji u službenom priopćenju. U razgovoru dvojice predsjednika, dodaje Kremlj, "istaknuta je važnost trajnog mira između dviju strana".

Istovremeno je u Bruxellesu, ruski veleposlanik u EZ Vladimir Čizov ponovio da se Rusija i dalje protivi članstvu Ukrajine u NATO.

"Ne želimo vidjeti Ukrajinu u NATO-u. Ukrajina u NATO-u bi bio izazov europskoj sigurnosti bez presedana, najveći od pada Berlinskog zida", izjavio je Čizov.

Usprkos protivljenju Moskve, NATO se već proširio na bivše zemlje komunističkog bloka, poput Poljske, ali i na tri baltičke države koje su nekada bile dio SSSR-a.

O stanju u Ukrajini oglasio se i Washington koji je ocijenio da se prekid vatre u Ukrajini "općenito poštuje" te da će o daljnjim sankcijama Rusiji odlučiti u slijedećih nekoliko dana na temelju razvoja događaja na terenu.

"Prekid vatre zaključen u petak između Kijeva i proruskih separatista se općenito poštuje, usprkos informacijama o pokojem minobacačkom napadu i pucnjavi iz vatrenog oružja u području zračne luke Doneck i oko Luhanska. Naravno da ćemo pomno pratiti što se događa", kazala je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf, dodavši da će o tome ovisiti uvođenje dodatnih sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:01