IZVANREDNO STANJE

Putin i društvo će sutra dobiti odriješene ruke da rade što hoće, evo što to točno znači...

Uvođenjem izvanrednog stanja automatski se proširuju ovlasti izvršnim tijelima vlasti

Vladimir Putin

 Sergei Guneyev

Vijeće Ruske Federacije u petak će održati hitnu sjednicu, piše britanski Guardian. Nagađa se da bi Rusija mogla uvesti izvanredno stanje, što bi vlastima dalo dodatne ovlasti da ograniče slobodu govora, ali i okupljanje vladinih protivnika.

Uvođenje izvanrednog stanja bilo bi logičan scenarij, napisala je ruska politička analitičarka Tatjana Stanova, osnivačica političkog savjetodavnog centra R. Politik. "Proglašenje izvanrednog stanja omogućit će vlastima da uvedu vojnu cenzuru i povećaju tajnost djelovanja države i djelovanja lokalnih vlasti", napisala je na Twitteru. Uvođenjem izvanrednog stanja automatski se proširuju ovlasti izvršnim tijelima vlasti.

Vijeće Ruske Federacije je gornji dom ruskog parlamenta. Posljednji put kad je sazvana izvanredna sjednica Vijeća, to je tijelo odobrilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da koristi vojsku izvan ruskih granica. To je bilo dva dana prije ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Vijeće Ruske Federacije priopćilo je da će u petak raspravljati o paketu antikriznih mjera kao odgovor na sankcije Zapada. Duma bi se također trebala sastati u petak, radi rasprave o novom zakonu prema kojem bi se na 15 godina zatvora moglo zaprijetiti svakome za "širenje dezinformacija o oružanim snagama Ruske Federacije u bilo kakvim vojnim sukobima".

U Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, sjede predstavnici svih 85 sastavnica Ruske Federacije, među ostalima predstavnici 22 republike, 46 oblasti, devet okruga, tri savezna grada, četiri autonomna okruga i jedne autonomne oblasti. Svaka federalna jedinica u Vijeće šalje po dva predstavnika pa je ukupno 170 senatora. Sjedište Vijeća odvojeno je od središta državne dume. Prema ruskom Ustavu, predsjednik Vijeća trećerangirana je osoba u državi, nakon predsjednika i premijera.

Kremlj je u četvrtak najavio da će se Vladimir Putin sastati i s predstavnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost u Moskvi.

- Prikazat ćemo to na televiziji - rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov, a prenijela agencija Interfax. Može se pretpostaviti da će Putin govoriti o ruskim vojnicima koji su poginuli u Ukrajini, rekao je Peskov. Prema službenim podacima, od početka invazije na Ukrajinu prije tjedan dana, poginulo je 498 Rusa.

No, Ukrajinci tvrde da je riječ o gotovo 9000 ubijenih Rusa. Vijeće sigurnosti Ruske Federacije čine čelnici ruske vojske i obavještajnih službi, a predsjedava mu predsjednik Rusije. To je tijelo koje služi za koordinaciju nacionalne sigurnosne politike.

Članovi su mu Sergej Šojgu, ministar obrane, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev, direktor tajne službe FDS Aleksandr Bortnikov, direktor inozemne tajne službe Sergej Nariškin. Predsjednik Vijeća je Vladimir Putin, zamjenik je Dmitrij Medvedev, tajnik vijeća je Nikolaj Petrušev. Među članovima su šef predsjednikova kabineta Anton Vaino, Valentina Matvijenko kao predsjedavajuća Federalnog vijeća, Vjačeslav Volodin kao predsjednik Državne dume te specijalni predsjednikov izaslanik za ekologiju i transport Sergej Ivanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:53