VIRTUALNI SUSRET

Putin i Jinping pozvali G20 na ubrzanje međusobnog odobravanja cjepiva

Ruski šef države kritizirao je „protekcionistički“ stav nekih država prema cjepivima
Vladimir Putin
 Evgeny Paulin

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping na samitu članica G20 pozvali su na ubrzanje međusobnog odobravanja cjepiva protiv covida-19.

Putin na skupu najvećih svjetskih gospodarstava koji se u subotu i nedjelju održava u Rimu, prijestolnici Italije koja predsjeda susretom, sudjeluje virtualno zbog epidemiološke situacije, kako je ranije rekao njegov glasnogovornik.

Ruski predsjednik u svom je obraćanju rekao da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mora biti brža u odobravanju cjepiva.

Ta agencija Ujedinjenih naroda još nije odobrila rusko cjepivo Sputnjik V koje se usprkos tome koristi u više od 70 zemalja.

Putin je pozvao na razvijanje mehanizama kako bi se cjepiva mogla ažurirati u skladu s novim sojevima koronavirusa, prenosi talijanska agencija Ansa.

Ruski šef države kritizirao je „protekcionistički“ stav nekih država prema cjepivima.

Europska agencija za lijekove (EMA) ranije ovaj mjesec objavila je da neće odobriti Sputnjik V ove godine jer za to nema dovoljno podataka.

EMA još nije odobrila ni kineska cjepiva.

Xi, koji na samitu G20 također sudjeluje virtualno te nije napustio Kinu od početka pandemije koronavirusa, pozvao je na jednak tretman i međusobno priznanje covid-19 cjepiva na temelju odobrenja WHO-a, koje priznaje kineska cjepiva Sinovac Biotech i Sinopharm.

Xi je u obraćanju rekao i da je Kina svijetu dala preko 1,6 milijardi doza te da razgovara sa 16 država o suradnji u proizvodnji cjepiva.

Očekuje se da će samitom G20 dominirati i pitanje klimatskih promjena, uoči konferencije UN-a (COP26) na tu temu koja se od nedjelje održava u Glasgowu.

Ovo je prvi put da se čelnici država G20 sastaju uživo otkad se covid-19 proširio svijetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 08:47