SLJEDEĆI TJEDAN

Putin i Xi sastaju se u Uzbekistanu, razgovarat će o bilateralnim pitanjima i međunarodnim problemima

Samit SCO-a održat će se 15. i 16. rujna u Samarkandu, gradu na drevnom Putu svile i bogatom povijesnim spomenicima

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Vyacheslav OSELEDKO/AFP

Xi Jinping i Vladimir Putin sastat će se idućega tjedna u Uzbekistanu na rubu regionalnog samita, objavila je u srijedu ruska diplomacija, što će biti prvi posjet kineskoga predsjednika inozemstvu od početka 2020. godine.

"Za manje od 10 dana održat će se novi sastanak naših čelnika na samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO)", rekao je ruski veleposlanik u Kini, Andrej Denisov.

Dvojica predsjednika "imaju puno za razgovarati o bilateralnim pitanjima i međunarodnim problemima", dodao je.

Samit SCO-a održat će se 15. i 16. rujna u Samarkandu (jugoistok Uzbekistana), gradu na drevnom Putu svile i bogatom povijesnim spomenicima.

Ustanovljen kao protuteža zapadnom utjecaju, SCO okuplja Kinu, Rusiju, četiri države središnje Azije (Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan), Indiju i Pakistan.

Xi Jinping i Vladimir Putin razgovarali su početkom veljače u Pekingu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, tri tjedna do početka ruske ofenzive na Ukrajinu 24. veljače.

Moskva i Peking tad su potpisali zajedničku deklaraciju kojom pozivaju na "novu eru" u međunarodnim odnosima. Potpisanim tekstom zagovara se kraj američke hegemonije i kritizira utjecaj zapadnih vojnih saveza kao što su NATO i AUKUS (vojno-sigurnosni savez anglosaksonskih zemalja: Australije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva).

Od ruske invazije na Ukrajinu Kina je stala uz Rusiju pogođenu zapadnim sankcijama, a Moskva se okrenula prema Aziji u potrazi za izlaznima podrškom i dobavljačima.

NA ekonomskom forumu u Vladivostoku u srijedu Putin je pozdravio "rastuću ulogu" regije Azije i Pacifika u svijetu nasuprot Zapadu koji je na svome zalasku.

Putin je također odaslao poruku da je "nemoguće" izolirati Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 02:10