BEZVRIJEDNI TROFEJI

Putin ima više razloga da Ukrajinu ‘zarobi‘ u mrak - a jedan su ruski tenkovi: ‘Sve je to dio njegove taktike...‘

Tenkove i vozila postalo je lakše pronaći otkad je lišće otpalo s drveća, što je poboljšalo vidljivost

Uništeni ruski tenk u pokrajini Herson

 Dimitar Dilkoff/Afp

Tijekom proteklih mjeseci ukrajinske snage zaplijenile su stotine onoga što nazivaju "trofejima" - ruskih tenkova, oklopnih transportera i borbenih vozila pješaštva, koji su postali vrijedna imovina za branitelje. Ukrajinci ih u šali zovu "lend-lease" tenkovima, misleći na program iz Drugoga svjetskog rata kojim su Sjedinjene Države opskrbljivale Britaniju, Sovjetski Savez i druge savezničke nacije humanitarnom pomoći i vojnom opremom.

Ali - postoji problem. Mnogi od tih tenkova i drugih vozila zapeli su u hangarima na popravku, a Ukrajinci se bore da pronađu dijelove potrebne za njihov popravak. Jedna od tih postrojbi, bojna za održavanje 14. zasebne mehanizirane brigade, nije uspjela pronaći dijelove koji su joj potrebni za BMP-3, rekao je za medije Ruslan, 47-godišnji zapovjednik bojne za održavanje, koji je govorio pod uvjetom da se njegovo prezime ne koristi.

image
Sameer Al-doumy/Afp

Naime, da bi pronašli dijelove za popravak vozila, bataljun bi prvo trebao pronaći identičan dio, jer za razliku od ranijih modela ovog tipa borbenog vozila, BMP-3 se ne može popraviti korištenjem dijelova sličnih ukrajinskih vozila. Moguće je da neka druga brigada ima vozilo koje odgovara, rekao je Ruslan, ali ne postoji sustav za lociranje dijelova. Sugerirao je da bi oružane snage mogle imati koristi od programa ili baze podataka koja prati kompatibilne dijelove po brigadama. "To bi uštedjelo vrijeme i mnogo resursa." Tiskovni časnik 14. brigade, jedine brigade koja se borila na svim glavnim linijama bojišnice u zemlji od početka ruske invazije, našalio se da je u ukrajinskoj prirodi skupljati i gomilati vrijedne stvari. Nije uvijek tako jednostavno tražiti od druge brigade identičan trofejni tenk ili vozilo.

image

Uništeni tank u istočnoj Ukrajini

Sameer Al-doumy/Afp

U regiji Doneck Vadim Ustjamenko, pripadnik tenkovske jedinice u ukrajinskoj 25. desantno-jurišnoj brigadi, koja je oslobodila grad Izjum, ispričao je da je u proteklih sedam mjeseci promijenio tenkove šest ili sedam puta jer im je često potreban popravak. Sada se bori u tenku T-80 - jednom od najboljih modela u ukrajinskom arsenalu, ali opet se suočava s problemima. "Kada govorimo samo o tenkovima, bilo ih je doista puno, ali vrlo malo ih je bilo operativno. One koje ste mogli odmah pokrenuti mogli ste nabrojati na prste jedne ruke. Vjerojatno je bilo još 30 posto onih kojima je bio potreban popravak, ali bi na kraju radili. A zadnjih 50 posto bilo je smeće koje zahtijeva jako puno rada", pojasnio je Ustjamenko.

image
Sameer Al-doumy/Afp

Od tenkova koji su u lošem stanju neki bi mogli biti "donatori" potrebnih dijelova, rekao je drugi vojnik u njegovoj jedinici. Budući da ukrajinsko oružje uglavnom potječe iz Sovjetskog Saveza, tenk star više od 30 godina mogao bi se poboljšati rezervnim dijelom zaplijenjenog ruskog modela starog samo pet godina. Vojnici u Ustjamenkovoj jedinici rekli su da povremeno komuniciraju s drugim brigadama o rezervnim dijelovima, ali i tu ima problema, kao kada su nedavno tražili malo streljiva za svoj tenk od brigade u tom području pa su odbijeni.

Unatoč tome, svaka ukrajinska brigada ima postrojbu za tehničko izviđanje posvećenu traženju napuštenih tenkova i opreme na terenu, a zatim njihovu transportu na mjesta popravka. Tenkove i vozila postalo je lakše pronaći otkad je lišće otpalo s drveća, što je poboljšalo vidljivost. Ali zimski mjeseci također stvaraju teže uvjete za tenkove i opremu, uzrokujući više trošenja i habanja. Dodatnu prepreku stvaraju stalni nestanci struje, jer odgađaju rad ekipama koje pokušavaju popravljati tenkove. Čak niti generator nije dovoljan za napajanje svih alata koji su im potrebni za popravak opreme. "To je dio taktike ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rusi to rade s razlogom", tvrde Ukrajinci.

image
Sergey Bobok/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:02