‘NA 90 POSTO‘

Putin Italiji zavrnuo plin, ministar tvrdi: ‘Prebrodit ćemo zimu s postojećim zalihama, ako ne dođe do katastrofe‘

Energetska grupacija Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiji, rekla je da neće dobiti plin koji je naručila za isporuku ovog vikenda

Ilustracija

 Nikolay Doychinov/Afp

Italija će moći prebroditi zimu s postojećim zalihama plina i razinama protoka osim ako ne dođe do "katastrofalnih događaja", rekao je u nedjelju ministar energetike.

"Imamo skladište plina popunjeno s više od 90% (kapaciteta)", rekao je Roberto Cingolani za državni televizijski kanal Rai Tre, dodajući da plin i dalje stiže u Italiju, koja se također može osloniti na plan štednje uoči zime.

"Naše simulacije pokazuju da smo, ako ne bude katastrofalnih događaja kao što su vrlo hladni zimski mjeseci ili drugi ratni događaji (u Ukrajini), pokriveni za zimu", rekao je.

"Problem u ovom trenutku nije dostupnost (plina), već (njegova) cijena", rekao je Cingolani, dodajući da je Rim izdvojio druga sredstva za postizanje razine skladištenja od 92-93% kako bi bio fleksibilan u udarnim razdobljima tijekom zimske sezone.

Energetska grupacija Eni, najveći uvoznik ruskog plina u Italiji, rekla je u subotu da neće dobiti plin koji je naručila za isporuku ovog vikenda i očekuje da će ova situacija potrajati do ponedjeljka.

Prekid je dodatno pojačao napetosti uzrokovane curenjem plina otkrivenim prošlog tjedna u plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Njemačku, koji su i Kremlj i Zapad pripisali sabotaži.

Cingolani nije spomenuo prekid Eniju, ali je rekao da će teme na dnevnom redu sastanka sazvanog s ruskim veleposlanikom u ponedjeljak u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova uključivati ​​navodnu sabotažu Sjevernog toka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:28