AUTOGOL KREMLJA

‘Putin je jedini gubitnik vlastite plinske ucjene. Europa o njemu više ne ovisi, a Kini se ne žuri...‘

Profesor Jeffrey Sonnenfeld kaže da Europa plin koji nabavlja od Rusije može nadomjestiti bez da dođe do urušavanja potražnje ili napuštanja plina

Ilustracija plinovoda i Vladimir Putin

 Jeffrey Groeneweg/Afp/Profim/Jeffrey Groeneweg/Afp/Profim

Profesor Jeffrey Sonnenfeld sa Sveučilišta Yale u Sjedinjenim Američkim Državama tvrdi da kretanja na energetskom tržištu trenutno idu u prilog Europskoj uniji te da joj Rusi možda ipak neće moći nanijeti onoliko štete koliko su planirali.

Sonnenfeld je u kolumni koja je u ponedjeljak izašla u Financial Timesu napisao da se odnos između Rusije i Europe promijenio te da Europa više ne ovisi o ruskim izvorima energije, ali da Moskva još uvijek ovisi o europskim kupcima.

- Mnogo se pažnje posvećivalo potražnji: smanjenju ili uništenju potražnje, restrikcijama i napuštanju prirodnog plina - rekao je Sonnenfeld te dodao: "Međutim, ekonomija kaže da ne smijemo zanemariti ponudu."

Sonnenfeld kaže da Europa plin koji nabavlja od Rusije može nadomjestiti bez da dođe do urušavanja potražnje ili napuštanja plina. Europa već zahvaljujući drugim izvorima nadoknađuje energetski minus u koji je upala kada je prestala uvoziti ruski plin.

Profesor procjenjuje da EU trenutno samo devet posto svojih potreba namiruje iz Rusije. Prije rata u Ukrajini, ta je brojka iznosila 46 posto. Europa se okrenula Norveškoj i Alžiru te Sjedinjenim Američkim Državama i još nekim državama.

- Lako je zanemariti ovu revoluciju zato što je još nova. Pregled svih većih razvojnih projekata na polju ukapljenog plina, terminala za ukapljivanje i proizvodnju pokazuje da će samo ove godine na raspolaganje dobit 100 milijardi kubičnih metara plina. To je porast ponude od 20 posto - rekao je Sonnenfeld.

Profesor je dodao i da u drugim dijelovima svijeta potražnja za ukapljenim plinom pada te da će takav razvoj događaja Europi omogućiti da se u potpunosti napusti ruski plin.

Međutim, drugi izvještaji kažu da neke siromašnije azijske zemlje poput Pakistana zbog europskih akvizicija na globalnom tržištu ukapljenog plina ove zime neće imati dovoljno zaliha.

Neki analitičari upozoravaju da će se Europa iduće zime nešto teže snaći nego ove. Stari je kontinent ove godine ipak djelomično profitirao od ruskih zaliha plina. Iduće godine od Rusije najvjerojatnije neće dobiti ništa plina.

Iako su cijene plina na globalnom tržištu još uvijek visoke, Sonnenfeld kaže da Europa neće morati krenuti u paničnu nabavu plina te da će Putin zbog toga ostati bez 100 milijardi dolara plinskih prihoda.

- Budući da je potkopao reputaciju Rusije kao pouzdanog dobavljača energenata, reputaciju koju je Sovjetski Savez održavao i na vrhuncu Hladnog rata, Putin ima vrlo malo postojećih izvoznih kapaciteta, a teško će izgraditi nove s obzirom na to da je pred njim zima te da arktičke transportne linije baš i nisu gostoljubive - rekao je Sonnenfeld.

- Plinovod koji spaja Rusiju i Kinu nosi tek desetinu plina koju je Rusija slala Europi, a Kini se ne žuri graditi nove. Jedini gubitnici ove plinske ucjene su Putin i oni koji mu povlađuju - zaključio je Sonnenfeld.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 11:28