NOĆ SE SPUŠTA...

‘Putin je nadomak zastrašujuće pobjede. Ako se to dogodi, pada svjetski poredak kakav znamo‘

Ako Rusija dođe u priliku proglasiti pobjedu, osilit će se i drugi autoritarni režimi

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev

 Yekaterina SHTUKINA/SPUTNIK/AFP

- Ukrajinska je protuofenziva propala. Ili, kako je rekao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nije ostvarila željene rezultate. Dok se umorni Ukrajinci povlače s ruskih bedema i minskih polja, Rusija preuzima inicijativu. Rusi su krenuli ka ostacima grada Marinke u Donjeckoj oblasti. Strateški gledano, nije neki cilj. Psihološki gledano, jako je važan. Raketama ponovno zasipaju Kijev. Prva dama Ukrajine Olena Zelenska upozorava da njezinoj domovini prijeti smrtonosna opasnost. Sad se Ukrajinci moraju ukopati i zadržati osvojeno - ustvrdio je komentator The Telegrapha Daniel Hannan, britanski parlamentarac iz redova Konzervativne stranke i savjetnik Vijeća za trgovinu pri Ministarstvu za ekonomiju i trgovinu.

Hannan kaže da fronta u Ukrajini nalikuje onoj iz Prvog svjetskog rata te da se proteže od delte Dnjepra do ukrajinsko-ruske granice. Kako vojna tehnologija i doktrina drže stranu onoga koji se brani, svaki se pomak na bojišnici skupo plaća. Hannan smatra da je Prvi svjetski rat završio zato što je Antantino ljudstvo bilo moćnije od onog Centralnih sila.

- U slučaju rata u Ukrajini, Rusija ima moćnije ljudstvo. Trećina tvrtki koje su prije rata djelovale u civilnom sektoru sada rade za vojsku. Moguće je i da Rusija ima moćniju flotu dronova: moderni ekvivalent bodljikavoj žici i strojnicama koje su u Prvom svjetskom ratu tijekom bitki na flandrijskom blatu pomagale obrambenim snagama - rekao je Hannan.

Britanski parlamentarac smatra da će taj ekonomski zaokret u Rusiju donijeti godine siromaštva. Međutim, on joj sada pomaže. Rusija je izgurala zimu bez većih pobjeda Ukrajinaca.

- Sigurno ima onih koji će sada reći da je probijanje utvrđene ruske obrane oduvijek bio težak zadatak. Pat pozicija u kojoj su se našli Ukrajinci i Rusi nije bila nešto što se predviđalo u lipnju. Ja sam prvi od Ukrajinaca očekivao da se probiju do Azovskog mora. Ukrajina je tijekom 2022. pokazala da Rusija Krim ne može snabdijevati preko Kerčkih vrata. Da je prekinut taj kopneni most, ruske snage na poluotoku našle bi se u vrlo nepovoljnoj poziciji. Ukrajina je mogla prestati slati struju i hranu na otok te si otvoriti pregovaračku poziciju. U čemu sam pogriješio? Ukrajina je imala opremu koju je oduvijek tražila, a pobuna koju je orkestrirao šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin pokazala je koliko je Rusija labilna - ustvrdio je Hannan.

- Napadači su naučili na svojim greškama. Dok je Ukrajina užurbano obučavala svoje vojnike, Rusija je minirala bojišnicu, gradila utvrde, kopala rovove i gomilala dronove. Ruski predsjednik Vladimir Putin mora izdržati još samo 12 mjeseci. Čak i ako njegov veliki obožavatelj Donald Trump ne postane predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Kongres SAD-a u kojemu Republikanska stranka trenutno ima većinu više nije voljan financirati ukrajinsku obranu. Prošlog je tjedna blokirao 110 milijardi dolara vrijedan paket pomoći koji predsjednik SAD-a Joe Biden želi poslati Kijevu. Republikanci tvrde da to rade iz financijskih razloga, međutim lako je moguće da su to napravili jer ne vole predsjednika - rekao je britanski parlamentarac te dodao da im razloga za mržnju Bidena ne nedostaje.

Hannan kaže da je spomenuti razvoj događaja oraspoložio Putina koji je ovog tjedna posjetio čak dvije zemlje koje se izdaju za neutralne - Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Otkad traje rat u Ukrajini ruski je predsjednik posjetio isključivo bivše sovjetske zemlje te Iran i Kinu - zemlje kojima vladaju naklonjeni mu režimi koji se, poput njega, aktivno suprotstavljaju Zapadu.

- Zašto je otputovao u zemlje koje su na sigurnosnom planu povezane sa Zapadom? Je li možda sklopljena kakva antanta? Jesu li Saudijci diskretno zamoljeni da ga saslušaju? Je li moguće da je ovo uvod u mirovne pregovore? Ako je tako, bit će to golema katastrofa za Zapad. Bilo kakav dogovor kojim će se nagraditi ruska agresija pokazat će da moćni Sjevernoatlantski savez nije mogao zaštititi Ukrajinu. U Ukrajini se nije interveniralo jer je ona liberalna demokracija. Da, znatno je liberalnija od Rusije, ali nije na razini Zapada. Rusofilne su stranke zabranjene, a strahuje se da bi slična sudbina mogla snaći i stranke naklonjene Zapadu. Više sam se puta pitao zašto ukrajinski predsjednik Zelenski u ratnu koaliciju nije pozvao i druge ukrajinske stranke. Istovremeno, Poljsku je 1939. vodio autoritarni režim pa je svejedno napadnuta, i to nakon što joj je Zapad jamčio slobodu. Isto je Ukrajini obećao 1994. kada je od nje zatražio da preda svoje nuklearno oružje - ustvrdio je Hannan.

Hannan kaže da će se drugi autoritarni i diktatorski režimi diljem svijeta osiliti ako Rusija dođe u priliku proglasiti pobjedu nad Ukrajinom. Ako NATO i Zapad nisu tu da glume i budu globalni policajac, pokušaja poput onog Venezuele da aneksira dio Gvajane bit će još.

- Američki političar Samuel P. Huntington rekao je da je Zapad svijet pokorio jer umije sposobno primjenjivati organizirano nasilje, a zato što su njegove ideje, vrijednosti i religija bolji. Zapadnjaci to često zaborave. Ostali nikad - napisao je Hannan.

- Međutim, nije sve gotovo. Ukrajina je Rusiju otjerala iz zapadnog dijela Crnog mora i njime ponovno plove međunarodni brodovi. Prekomjerno analiziranje svakog novog događaja na bojištu nije nešto u što se upušta običan svijet. Pesimizam je bio suviše visok kad je Rusija prvotno napala Ukrajinu, ali i euforija kada je Ukrajina povratila Herson. Probleme koji sada muče Ukrajince ne treba prekomjerno analizirati. Još je uvijek moguće ishoditi mirno rješenje koje neće izgledati kao da se nagradilo agresora. Možda bi oblasti na istoku Ukrajine mogle biti autonomne, a da su pritom pod nekim labavim ukrajinskim sizerenstvom. Možda se na demilitariziranom Krimu može održati referendum koji će nadgledati međunarodna zajednica. Međutim, ako si Rusija taj teritorij prisvoji silom, past će i Zapad i svjetski poredak koji je uspostavljen 1945. godine. Svijet postaje hladniji, a noć se spušta - zaključio je Hannan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:06