SPORAZUM S LUKAŠENKOM

Putin je odlučio pomaknuti svoje nuklearno oružje na zapad: Evo što to zapravo uključuje

Rusija je svom vjernom susjedu poslala i "Iskander" - raketni sustav koji može nositi nuklearno oružje.

Vladimir Putin i sustav Iskander koji može ispaliti balistički projektil s nuklearnom glavom

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Rusija će dio svog nuklearnog arsenala ovog ljeta preseliti u Bjelorusiju, susjednu zemlju koja već dugo služi kao vojni poligon ruske armije.

Dogovor o razmještaju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju susjedne, de facto vazalne države predsjednik Vladimir Putin obznanio je jučer u svom televizijskom obraćanju naciji.

- Rusija je postigla sporazum s Bjelorusijom o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja - rekao je Putin i dodao kako razmještaj ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiju neće povrijediti odredbe postojećih međunarodnih sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Dodao je kako takve aranžmane SAD već desetljećima ima sa svojim partnerskim zemljama u Europi.

- Predali smo Bjelorusiji naš dobro poznati i vrlo učinkovit sustav "Iskander" koji može nositi (nuklearno oružje). S obukom posade počinjemo 3. travnja, a 1. srpnja dovršavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na bjeloruskom teritoriju. Nema tu ničeg neobičnog, Sjedinjene Države isto to rade već desetljećima. Oni su odavno svoje taktičko nuklearno oružje rasporedili na teritoriju savezničkih zemalja - rekao je ruski predsjednik.

Moskva u svom arsenalu ima 5977 nuklearnih bojevih glava, a SAD 5428 glava. Vjeruje se da je američko nuklearno oružje raspoređeno u šest baza u Europi i Turskoj.

Nakon invazije na Ukrajinu Putin je u više navrata prijetio nuklearnim oružjem, ali ovo je prvi put da najavljuje raspoređivanje nuklearnog oružja u neku drugu zemlju, naglašava britanski The Guardian. Američko ministarstvo obrane reagiralo je na jučerašnju najavu ruskog predsjednika o raspoređivanju nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju.

- Vidjeli smo objavu i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju. Ne vidimo bilo kakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza - poručili su.

The Guardian podsjeća da je Bjelorusija jedna od rijetkih preostalih prijateljica Rusije te da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dopustio Putinu da napadne Ukrajinu s bjeloruskog teritorija na samom početku rata, nakon čega je uslijedio neuspješan napad ruske armije na Kijev.

Rusija je u Bjelorusiji stacionirala deset zrakoplova sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja, rekao je Putin. U svom televizijskom obraćanju naglasio je da je Bjelorusiji dao raketne sustave "Iskander" koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:26