IZVORI IZ KREMLJA

‘Putin je osobno odobrio uhićenje američkog novinara! FSB je pušten s lanca, svi mostovi prema Zapadu su - spaljeni‘

Pretpostavlja se da je Gershkovich zapravo ‘kolateralna‘ žrtva kremaljskih ‘potraživanja‘ svojih zarobljenih špijuna

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Afp/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin osobno je odobrio uhićenje moskovskog dopisnika američkog The Wall Street Journala, Evana Gershkovicha, tvrdi agencija Bloomberg pozivajući se na svoje povjerljive izvore unutar zidina Kremlja.

Prema tim izvorima, Putin je odobrio "akciju" svoje tajne službe FSB, što svjedoči da dodatno raste utjecaj kremaljskih jastrebova koji i dalje inzistiraju na suparništvu i neprijateljstvu prema Zapadu, kao glavnoj opsesiji.

Prema Allini Poljakovoj iz washingtonskog Centra za analizu europske politike, Putin je spalio sve mostove prema Zapadu i "ne razmišlja o mogućnosti bilo kakve normalizacije i stabilizacije sa SAD-om i EU". Istodobno, američki State Department objavio je kako je Gershkovich "nezakonito uhićen", što se može protumačiti da ga se smatra otetim, odnosno da je u "statusu" taoca.

I američki predsjednik Joe Biden obratio se Gershkovichevoj obitelji, kazavši da SAD čini sve da ga "oslobodi i vrati kući", a početkom travnja Antony Blinken i Sergej Lavrov razgovarali su telefonski o cijelom slučaju. I nova američka veleposlanica u Rusiji, Lynne Marie Tracy, razgovarala je o Gershkovichu sa Sergejem Rjabkovom, zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

image

Evan Gershkovich

Dimitar Dilkoff/AFP

Američki mediji navode da SAD s Rusima već vode pregovore o razmjeni Gershkovicha za neke Ruse koji su uhićeni na Zapadu. Pretpostavlja se da je Gershkovich zapravo "kolateralna" žrtva kremaljskih "potraživanja" svojih zarobljenih špijuna, odnosno da je i uhićen samo zbog toga. Glavni urednik neovisne medijske platforme Mediazona, Sergej Smirnov, kaže za neovisni ruski portal Meduza da je Gershkovich "otet kao talac za razmjenu".

Prvo se spominjalo da je priviđenje Gershkovicha povezano s nedavnim uhićenjem dvoje ruskih špijuna koji su s argentinskim putovnicama živjeli u Sloveniji pod imenima Maria Mayer i Ludwig Girsch, o čemu je govorio ruski neovisni istraživački novinar Andrej Zaharov, a sad se sve češće spominje da Moskva traži oslobađanje IT stručnjaka i biznismena Vladislava Kljušina, protiv kojeg je u SAD-u podignuta optužnica za urotu, internetsku prevaru i malverzacije s vrijednosnim papirima, ali ga se najviše sumnjiči da je upetljan ili da zna o "ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore 2016. godine u korist Donalda Trumpa".

image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp

Kljušin je, po američkoj potjernici, 2020. uhićen u Švicarskoj, odakle je izručen SAD-u, gdje čeka suđenje, a Kremlju je jako stalo da ga vrati u majčicu Rusiju. Osim Evana Gershkovicha, u kombinaciji za razmjenu je i Paul Whelan, bivši američki specijalac osuđen u Rusiji zbog špijunaže. Za njega se govorilo da je u paketu s američkom košarkašicom Brittney Griner (uhićena u Moskvi zbog, navodnog, krijumčarenja narkotika), kad se dogovarala razmjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta. No na kraju je Whelan izvisio, a But je razmijenjen za Brittney Griner.

Podsjetimo, Moskva je tad tražila da se uz Viktora Buta pusti i FSB-ov "killer" Vadim Krasikov (koristio se tad dokumentima na ime Vadim Sokolov), koji je u Berlinu ubio čečenskog vojnog zapovjednika Zelimhana Hangošvilija, ali Nijemci na to nisu pristali. Mnogi analitičari smatraju da je uhićenje Gershkovicha i poruka Zapadu da bi tako mogao proći svaki njihov dopisnik, ako zatreba za razmjenu, ali i da se pripaze što pišu i kamo putuju po Rusiji. Ruski neovisni vojni analitičar Andrej Soldatov smatra da je "FSB pušten s lanca" te da se svašta može očekivati.

image

Sud na koji je doveden Evan Gershkovich

Kirill Kudryavtsev/Afp

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, glavni urednik moskovske Novaje Gazete, Dmitrij Muratov, smatra da je uhićenje američkog dopisnika "dio šireg plana da se strani, ali i domaći novinari zaplaše i novinarstvo u Rusiji učini opasnim poslom".

Podsjetimo da su Evana Gershkovicha priveli FSB-ovi agenti u civilu, 30. ožujka, u uralskom gradu Jekaterinburgu, dok je ručao u tamošnjem restoranu Bukowski Grill. Iz FSB-a je objavljeno da je Gershkovich uhićen zbog "posla nespojivog s novinarskim radom", odnosno da se bavio špijunažom, i istraživao vojna postrojenja u tom gradu, za što bi prema ruskim zakonima mogao dobiti od 10 do 20 godina zatvora.

Evan Gershkovich nalazi se u moskovskom istražnom zatvoru, zloglasnom Lefortovu, a sudac mu je odredio pritvor do 29. svibnja. Pretpostavlja se da bi se dotad ruska i američka strana mogle dogovoriti o trampi. U Kremlju kažu da ne žele komentirati slučaj, jer je Gershkovich tek pod sumnjom i istragom, ali kako je rekao Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov - "određeni dokazni materijal je kod njega pronađen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:45