STRUČNJAKINJA ZA PRIJETNJE

Putin je ostao bez značajnog oruđa i sada je u velikom problemu: ‘Previše su korisni da bi ih se odrekao...‘

Moskva je vjerojatno naučila lekciju: nikad više jedan čovjek neće imati toliku moć u rukama poput Prigožina
 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Male su šanse da će se ruski predsjednik Vladimir Putin odreći usluga privatne vojske koju je ustrojio preminuli Jevgenij Prigožin. Vjerojatnije je da će postaviti novo vodstvo koje će transformirati grupu Wagner, ocjenjuje Catrina Doxsee, analitičarka Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Vagnerovci su Putinu dosad bili previše korisni da bi ih jednostavno rasformirao. Korištenje privatnih vojnih postrojbi odgovara ruskoj vladi jer tako može postizati vojne ciljeve, a istovremeno poricati uključenost i snositi minimalnu odgovornost. Vagnerovci su bili značajno Putinovo oruđe, posebno za širenje geopolitičkog utjecaja, ostvarivanje vojnih ciljeva i osiguranje financijske dobiti, ističe Doxsee.

Ne tvrtka, nego mreža

Iako se Wagner često naziva tvrtkom, kaže analitičarka, bolje ga je zamisliti kao veliku, tajnu mrežu koja uključuje paravojnu postrojbu i širu mrežu tvrtki i financijskih posrednika uključenih u iskorištavanje resursa i krijumčarenje, informacijske i druge operacije u inozemstvu. Vagnerovci većinom djeluju u Africi, posebice u Srednjoafričkoj Republici, Libiji, Maliju i Sudanu. Upravo ondje nose najveću korist Moskvi, kako kroz osiguravanje prirodnih resursa koji su od sve većeg značenja za Rusiju zbog sankcija Zapada, tako i širenjem geopolitičkog utjecaja na kontinentu, često na račun tradicionalnih partnera poput Francuske.

Prigožinova pogibija poklopila se sa smjenom Sergeja Surovikina s mjesta zapovjednika ruskih Zračno-svemirskih snaga. Ruske snage sigurnosti uhitile su ga krajem lipnja jer je navodno unaprijed znao za pobunu vagnerovaca.

Koncentracija moći

Iako je u posljednja dva mjeseca u pitanju bila i Prigožinova budućnost, kao i budućnost postrojbe, malo je vjerojatno da bi Rusija sasvim napustila svoj model korištenja privatnih vojski s obzirom na značajne koristi uz relativno niske financijske ili političke troškove.

Bez toga da jasno organizira zamjenu, Moskva vjerojatno neće demontirati Wagnerovu infrastrukturu u zemljama u kojima djeluje, jer bi bilo teško ponovno izgraditi iste odnose, znanje i sustave, ističe analitičarka think tanka iz Washingtona. Rusija će vjerojatno postaviti novo vodstvo Wagnera, koje će biti lojalnije Kremlju i pod strožom kontrolom, uz zadržavanje maksimalnog kontinuiteta operacija.

Jedna lekcija koju je Putin vjerojatno naučio iz lipanjske pobune jest opasnost koncentracije tolike moći u rukama jednog čovjeka. Zato se vjeruje da će uspostaviti sustav s mnogo privatnih postrojbi, a da nitko više nema monopol poput Prigožina. Slijedi razdoblje povećane neizvjesnosti i rizika za Wagnerove partnere u podsaharskoj Africi, gdje se mnogi oslanjaju na vagnerovce u obrani svoje vlasti. To bi moglo dati priliku regionalnim ili zapadnim akterima da krenu u dijalog s tim vladama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:17