O TOME NI RIJEČI

Putin je ‘Sotonom‘ htio poslati poruku Bidenu, Kremlj sve javio i Bijeloj kući, a onda - fijasko!

Vjerojatno je plan bio uklopiti i lansiranje najnovije ruske rakete u devedesetominutni govor. Ali je krenulo po zlu...

Vladimir Putin, Sarmat RS-28

 /Profimedia

Dok je američki predsjednik Joe Biden pripremao svoj posjet Ukrajini, za vrijeme puta ili tijekom njegova boravka u Poljskoj Rusija je pokušala izvesti test interkontinentalnog balističkog projektila RS-28 Sarmat, koji NATO naziva Satan II, no raketa nije bila uspješno lansirana.

Kako javlja CNN, pozivajući se na dužnosnike američke vlade, Ruska Federacija najavila je testiranje projektila Washingtonu, zbog čega su američke službe pratile lansiranje, no ono je, prema dostupnim informacijama, bilo neuspješno.

Unatoč ratu u Ukrajini i retorici Kremlja po kojoj Rusija u Ukrajini ratuje protiv Zapada, uključujući i NATO i Sjedinjene Države, Moskva i Washington i dalje imaju otvorene linije komunikacije kako bi se izbjegle eskalacije i ublažile krizne situacije.

Unaprijed obaviješteni

Bijela kuća tako je unaprijed obavijestila Kremlj o planiranom posjetu američkog predsjednika Bidena Kijevu, kako bi se izbjegla ili barem znatno umanjila opasnost da američki predsjednik bude ozlijeđen ili ubijen tijekom posjeta Ukrajini, što bi moglo rezultirati neželjenom eskalacijom sukoba koju bi obje strane radije izbjegle.

Isto tako, obje države redovito obavještavaju jedna drugu o testnim lansiranjima svojih sustava - interkontinentalnih balističkih projektila - kako proturaketne obrane druge strane ne bi lansiranje pogrešno interpretirale kao početak nuklearnog napada i potom naredile odmazdu.

U ovom je slučaju zanimljivo da je testiranje Sarmata bilo planirano kako bi poslalo poruku Zapadu dok je predsjednik Biden u Europi, a s obzirom na najave ruskog predsjednika Vladimira Putina kako se Rusija povlači iz sporazuma New START, vjerojatno je plan bio uklopiti i lansiranje najnovije ruske rakete u devedesetominutni govor ruskog predsjednika o stanju nacije pred Skupštinom.

S obzirom na to da je lansiranje u konačnici bilo neuspješno, Putin ga nije spominjao u svojem govoru, nego je samo naglasio kako je naredio da "novi kopneni sustavi budu spremni za borbene dužnosti".

Superteški projektil

RS-28 Sarmat je superteški interkontinentalni balistički projektil mase veće od 200 tona koji, prema ruskim izvorima, ima operativni domet od oko 18.000 kilometara. Može nositi do 10 tona bojnih glava u različitim konfiguracijama - do 10 teških ili 15 lakih bojnih glava, ili do 24 lakih bojnih glava pohranjenih u hipersonična kućišta-jedrilice. Umjesto pojedinih bojnih glava Sarmat može sadržavati i inertne mamce ili druge vrste sustava za ometanje protubalističkih raketa.

Sarmat ima vrlo kratak period inicijalnog uspona, što ograničava vrijeme tokom kojeg ga mogu pratiti američki sateliti za infracrveno nadgledanje, dizajnirani za detekciju upravo lansiranja interkontinentalnih projektila. Prema ruskim tvrdnjama, može letjeti putanjom preko južnog pola, čime bi mogao zaobići većinu protubalističkih obrana i radara za detekciju balističkih projektila.

Važno je napomenuti da je Rusija ranije uspješno testirala lansiranje Sarmata, te da je najavljeno testiranje za vrijeme Bidenova posjeta Europi trebalo biti tek posljednje u nizu. Rusko ministarstvo obrane objavilo je 2018. godine snimku drugog uspješnog lansiranja s kozmodroma Pleseck. Putin je i u travnju prošle godine, ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu, izjavio da je Rusija izvela još jedno uspješno testiranje Sarmata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:09