NOVO PONIŽENJE?

Putin je u Kazahstanu doživio što još nikad nije: Pogledajte reakciju ruske delegacije...

Predsjednik Kazahstana je svoj govor na susretu s ruskim kolegom počeo na kazaškom, umjesto na ruskom jeziku

Zbunjenost ruske delegacije na početku govora Tokajeva

 Screenshot/X

Ruski vođa Vladimir Putin u četvrtak je bio u službenom posjetu Kazahstanu. Kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev dočekao ga je dok je izlazio iz zrakoplova. Poslijepodne je upriličen svečani doček, a dvojica predsjednika su se nakon svečanosti videovezom pridružili kazahstansko-ruskoj poslovnoj konferenciji, koja se ove godine održava u Kostanaju, na sjeveru Kazahstana.

No, ovoga puta susret Putina i Tokajeva obilježila je neobična situacija. Naime, prema snimci koju je objavio X (bivši Twitter) profil Visegrad 24, kojem u opisu stoji da prikuplja vijesti iz srednje i istočne Europe, kazahstanski predsjednik je svoj govor započeo na kazaškom umjesto na ruskom jeziku, što se, kako navode, nikada prije nije dogodilo.

Ruska delegacija bila je poprilično zbunjena i nespremna kad je govor počeo te su počeli oko sebe tražiti uređaje za prevođenje.

Nije poznato je li Tokajevljevo obraćanje na jeziku Kazaha ovom prilikom u skladu s nastojanjima Astane da pojačano promiče korištenje kazaškog jezika umjesto ruskog, koja traju već neko vrijeme.

‘Državni jezik‘

Naime, kako je nešto više od mjesec dana pisao The Guardian, Kazahstan priprema nacrt zakona o medijima kako bi povećao uporabu kazaškog jezika u odnosu na ruski. Kazahstan je ranije najavio napore za promicanje uporabe kazaškog jezika umjesto ruskog u svojim medijima, u ozračju rastućeg skepticizma prema utjecaju Moskve u toj zemlji od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kazaški je službeni jezik ove bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji, ali ruski je također priznat i široko je rasprostranjen među populacijom od oko 20 milijuna ljudi.

"Nacrt zakona o medijima predviđa povećanje udjela državnog jezika na televiziji i radiju sa 50 posto na 70 posto", izjavila je ranije tamošnja ministrica kulture Aida Balajeva.

Parlament, koji se smatra lojalnim predsjedniku Tokajevu, zakon će vjerojatno odobriti.

Kirgistan već donio sličan zakon

"Ovaj prijelaz će se odvijati po stopi od 5 posto godišnje od 2025. nadalje", rekla je Balajeva, misleći na vladine planove za promicanje kazahstanskog jezika od raspada Sovjetskog Saveza prije tri desetljeća.

Kazahstan, gdje etnički Rusi čine oko 15 posto stanovništva, dijeli dugu granicu s Rusijom i održava bliske političke, gospodarske i vojne veze s Moskvom. No, Astana nastoji ojačati veze i sa zapadnim zemljama i Kinom otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine.

Susjedni Kirgistan, gdje je ruski također priznat, donio je sličan zakon ranije ove godine. Zakon zahtijeva da državni službenici u bivšoj sovjetskoj zemlji tečno govore kirgiški, a da mediji proizvode 60 posto sadržaja na lokalnom jeziku.

U ostalim bivšim sovjetskim zemljama u središnjoj Aziji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, ruski nema službeni status, ali ga koriste stanovnici i službenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:54