KAO SJEVERNA KOREJA

Putin je ušutkao možda i zadnji neovisni list u Rusiji: ‘Ne gasimo se, ali o ratu, zasad, više ni riječi‘

Najavljuju da će njihovi dopisnici na terenu i dalje prikupljati informacije o ratu u Ukrajini, ali kad i u kakvom obliku će one biti publicirane, ne znaju

Rusija, privođenje prosvjednika protiv rata

 STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Jučerašnjim usvajanjem kaznenih odredbi prema kojima se može izreći kazna i do 15 godina zatvora novinarima i ostalim građanima koji po ocjeni ruskih vlasti šire lažne informacije o ruskoj vojsci i "specijalnoj operaciji" u Ukrajini, vojna cenzura u Rusiji ušla je u novu fazu, istaknula je redakcija Novaje gazete. Uredništvo toga neovisnog ruskog lista obavijestilo je svoje čitatelje da zbog stupanja na snagu drakonskih kaznenih odredbi koje u potpunosti ugrožavaju rad novinara i medija, do daljnjega neće objavljivati izvješća i tekstove o ratu u Ukrajini.

List Novaja gazeta spada među rijetke preostale neovisne medije u Rusiji nakon što je ruska regulatorna agencija prethodnih dana ugasila neovisni radio "Eho Mosve", neovisni televizijskog kanala " Dožd" (Kiša), te još nekoliko portala neovisnih portala.

Nakon jučerašnje dopune kaznenog zakona koje je u petak izglasao ruski parlament, a predsjednik Putin potpisao, uredništvo Novaje gazete je priopćilo je da više nisu u mogućnosti pravično i objektivno izvještavati o borbama u Ukrajini, dajući riječ objema stranama.

'Primorani smo zašutjeti'

"Primorani smo privremeno zašutjeti o ratu u gradovima u bratskoj državi. Primorani smo također privremeno zašutjeti o sudbinama vojnika, naših vršnjaka koji su se našli u ratnom žarištu, često i protiv svoje volje", navode u priopćenju. Najavljuju da će njihovi dopisnici na terenu i dalje nastaviti prikupljati informacije o ratu u Ukrajini, ali kad i u kakvom obliku će one biti publicirane, zasad ne znaju.

U priopćenju objašnjavaju da ruska država kao lažne informacije zbog kojih je propisala drastične kazne tretira podatke o zatočenima i ubijenima u Ukrajini, te informacije o napadima na mirne žitelje te zemlje. "Traže od nas da priznamo da se ništa od toga ne događa", navodi u uredništvo toga lista i najavljuje da usprkos privremenom odustajanju od objavljivanja izvještaja o ratu u Ukrajini, nastavljaju s radom. Nastavit će, tvrde izvještavati o posljedicama toga rata na unutarnji život Rusije, na ekonomiju, na psihičko stanje ljudi, izvještavat će o tome kakve će oblike poprimati represija nad građanima, o postupcima ruskih vlasti prema disidentima i ostalim posljedicama onoga što službena Rusija naziva "ograničenom specijalnom operacijom" u Ukrajini.

Drakonske kazne

Jako se sramimo, ističu u objavi, poduzimanja toga koraka dok naši prijatelji, poznanici i rođaci preživljavaju pravi pakao u u Ukrajini, pri čemu mislimo na obje stane u sukobu. Ali i bilo bi još sramotnije potpuno se odreći rasvjetljavanja načina na koji se taj sukob prelijeva na unutarnji život u Rusiji.

Komentator Novaje gazete, Leonid Nikitinski objašnjava da su drakonske kazne za širenje "lažnih vijesti o ruskoj vojsci" usmjerene ne samo na novinare koji rade u registriranim medijima u Rusiji već općenito i na svakoga tko ima naviku u javnome prostoru stvari nazivati pravim imenom, uljučujući i prakticiranje te navike na društvenim mrežama.

Ako je do sad kroz minsko polje javnog informiranja u Rusiji još i postojao kakav- takav prolaz, ili makar i puteljak, nakon usvajanja ovih kaznenih odredbi zabranjeno je govoriti gotovo sve, počevši već od pukog iznošenja sumnje u osnovanost korištenja oružanih snaga u Ukrajini, piše ovaj komentator. Objašnjava da su tijela kaznenog progona dobila prostor za vrlo široko tumačenje donesenih represivnih odredbi pa se kao teško kazneno djelo za koje se izriče kazna od 10 i 15 godina zatvora može tumačiti primjerice i svako javno pozivanje na mir. "Od sad su novinari poput minera - mogu pogriješiti samo jednom", zaključuje komentator Nikitinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:27