APSURD

PUTIN JOŠ UVIJEK KANDIDAT ZA NOBELA! Pripisuju mu zasluge za Siriju, a što je s Ukrajinom i gay pravima?

 getty images

Ruski predsjednik Vladimir Putin našao se među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, unatoč sve većoj krizi u Ukrajini čiji je i on direktan sudionik.

Među 278 nominiranih, Putin se našao zbog svoje uloge u rješavanju krize u Siriji, odnosno prevencije potencijalnog zračnog napada SAD-a na vladajuću režim zbog uporabe kemijskog oružja.

PUTIN NOMINIRAN ZA NOBELA ZA MIR 'Riješio je krizu u Siriji'

Unatoč tome što se našao među nominiranima, sukob u Ukrajini će se vrlo vjerojatno naći na dnevnom redu odbora za nagradu.

- Tijekom prvog sastanka odbora raspravljat će se o nedavnim događajima - rekao je direktor norveškog Nobelovog Instituta Geir Lundestad.

- Dramatična situacija u Ukrajini mogla bi utjecati na članove odbora, ali za sada ne vidim koji bi ga kandidat mogao osvojiti - izjavila je direktorica Istraživačkog instituta za mir (PRIO), Kristian Berg Harpviken, napominjući kako će Putin teško doći do nagrade.

Osim ruskog predsjednika, na listi nominiranih su se našli i bivši američki špijun Edward Snowden, papa Franjo te pakistanska tinejdžerica Malala Yousafzai koju su talibani pokušali ubiti zbog njezine borbe za obrazovanje.

Inače, ljudi diljem svijeta mogu predlagati kandidate za Nobela, kao i bilo koji članovi nacionalnih parlamenata.

Prošlogodišnji pobjednik Nobelove nagrade za mir je bila Organizacija za zabranu kemijskog oružja, OPVC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:36