HIPERZVUČNI Tu-160M

Putin leti u moćnom bombarderu, Nijemci odbili zahtjev Ukrajine: ‘Nećemo vam poslati to oružje!‘

Na Tupoljev Tu-160M stane 12 krstarećih raketa te 12 nuklearnih raketa kratkog dometa

Vladimir Putin

 Kristina Kormilitsyna/Tass/Profimedia/Kristina Kormilitsyna/tass/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak će letjeti moderniziranim, hiperzvučnim bombarderom Tu-160M, objavio je Kremlj.

Divovski zrakoplov s promjenjivom geometrijom krila značajno je modernizirana verzija bombardera iz sovjetskog doba koji bi SSSR poslao u slučaju nuklearnog sukoba sa zapadom i potrebe prenošenja nuklearnog naoružanja na velike udaljenosti, piše Reuters.

Na Tupoljev Tu-160M stane 12 krstarećih raketa te 12 nuklearnih raketa kratkog dometa, a bez punjenja goriva može preletjeti 12 tisuća kilometara.

Bundestag odbacio zahtjev za isporuku krstarećih raketa Ukrajini

Njemački parlament Bundestag je, inače, većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije,odbacio zahtjev oporbenih demokršćana za isporukom krstarećih raketa Taurus Ukrajini.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU postavila je zahtjev u Bundestagu koji traži "preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketnog sustava Taurus Ukrajini.

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Friedrich Merz je pozvao zastupnike stranaka vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala (FDP) da glasuju po savjesti i odobre isporuku Taurusa.

"Ukrajina i dalje ne dobiva u punoj mjeri sredstva koja su joj potrebna kako bi uspješno obranila od ruskog agresorskog rata", rekao je Merz.

Sigurnosno vijeće Njemačke, u kojem odlučujuću riječ ima njemački kancelar Olaf Scholz, odbija isporuku njemačkog raketnog sustava zrak-zemlja Ukrajini. Promatrači smatraju da Scholz odbacuje isporuku ovog naoružanja s obzirom na to da bi se ovi projektili dometa 500 km mogli upotrijebiti i protiv ciljeva duboko na području Rusije te služiti za moguću eskalaciju sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:51