KRAJ DISKRIMINACIJE

Putin mijenja zakon zbog žena: ‘Udajte se za poginule ratnike, dobit ćete pet milijuna!‘

Žene koje su s poginulim vojnicima živjele u izvanbračnoj zajednici na taj će način moći dobiti novčanu pomoć i druge povlastice

Udovice poginulih ruskih vojnika

 Vera Savina/Afp/Profimedia

Ženama u Rusiji bit će dopušteno da se udaju za vojnike koji su poginuli u ratu u Ukrajini kako bi mogle dobiti povlastice, piše The Sun.

Putinov zakon o novačenju će na taj način okončati diskriminaciju prema nevjenčanim parovima u situacijama kad je muškarac unovačen i poginuo u borbi. Udavanjem za poginulog vojnika, ratna udovica će za sebe i svoju eventualnu djecu moći zatražiti iste povlastice kao i one koje su se udale ranije i dobiti novčanu pomoć od oko pet milijuna rubalja (nešto više od 40.000 eura).

‘Moramo razmisliti o tome što da radimo s takvim ženama koje nemaju vjenčani list, no poginuo im je partner s kojim su neko vrijeme živjele‘, kazao je Putin prošle godine.

Da bi se kvalificirale za dobivanje povlastica, žene će sudu morati dokazati da su doista s palim borcem prije rata živjele u nevjenčanom braku. U nacrtu zakona navodi se da će se izvanbračna zajednica sudski proglasiti brakom, a podaci će biti upisani u službeni državni registar matičnih knjiga.

Trenutno se obitelji poginulog borca ​​isplaćuje gotovina kao odšteta za njegovu smrt. Ako je mobilizirani muškarac ili vojnik bio oženjen, novac pripada njegovoj ženi. U suprotnom, može otići njegovim roditeljima.

Prema novom sustavu, osoba koja živi u izvanbračnoj zajednici ispunjavat će uvjete za dobivanje novca i druge beneficije. Od početka Putinove invazije na Ukrajinu, poginule su stotine tisuća ruskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:27