ISPALJENE YARS I SINEVA

Putin nadgledao ispaljivanje nuklearnih raketa, o svemu su obavijestili SAD: ‘Uvježbavamo u znak odmazde‘

Cilj vježbe je bio, kaže Šojgu, uvježbavanje izvođenja ‘masovnog nuklearnog udara u znak odmazde za nuklearni napad neprijatelja‘

Putin nadgleda nuklearnu vježbu

 Alexei Babushkin/Afp

Vladimir Putin je nadgledao redovitu godišnju nuklearnu vježbu ruskih strateških nuklearnih snaga i to po prvi puta od početka invazije na Ukrajinu.

Balističke i krstareće rakete lansirane su na Daleki istok i Arktik, priopćio je Kremlj.

SAD je obaviješten o vježbi prema uvjetima sporazuma o naoružanju New Start.

Istovremeno dok obavlja lansiranja, Rusija neutemeljeno tvrdi da Ukrajina planira koristiti ‘prljavu bombu‘.

Riječ je o eksplozivnoj napravi pomiješanoj s radioaktivnim materijalom. Zapadne zemlje odbacile su ruske optužbe kao lažne.

S druge strane, Kijev je upozorio da ovakve tvrdnje ukazuju na to da bi sama Moskva mogla izvršiti takav napad.

Uoči vježbe, vojni dužnosnici u Washingtonu istaknuli su da su Rusi poštovali obveze kontrole naoružanja te obavijestili SAD o lansiranju.

image
Alexei Babushkin/Afp/Profimedia/Alexei Babushkin/afp/profimedia

NATO također organizira vlastite nuklearne vježbe, nazvane Steadfast Noon, u sjeverozapadnoj Europi. Priopćili su da će se trenažni letovi u kojima sudjeluje 14 zemalja održavati do nedjelje iznad Belgije, Velike Britanije i Sjevernog mora.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kazao je za ruski TV kanal da je cilj vježbe bio uvježbavanje izvođenja ‘masovnog nuklearnog udara strateških nuklearnih snaga u znak odmazde za nuklearni napad neprijatelja‘.

Interkontinentalna balistička raketa Yars lansirana je s kozmodroma Plesetsk, nekih 800 km sjeverno od Moskve, a balistička raketa Sineva ispaljena je s udaljenog poligona Kura u pokrajini Kamčatka na ruskom Dalekom istoku, priopćio je Kremlj.

Sve su rakete dostigle svoje ciljeve, dodaje se.

image
Alexei Babushkin/Afp

Na ruskoj televiziji prikazan je predsjednik Putin kako gleda video prijenos lansiranja. Emitirana je i snimka njegovih izjava s konferencije regionalnih obavještajnih službi u kojoj je ponovio svoje optužbe da Ukrajina planira upotrijebiti prljavu bombu.

Također je ponovio i druge neutemeljene tvrdnje koje je Rusija iznijela posljednjih mjeseci, uključujući i one da su SAD Ukrajinu pretvorile u ‘poligon za vojne biološke eksperimente‘.

Ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov rekao je u srijedu da je njegovo osobno mišljenje da Putin neće koristiti nuklearne bombe. Dodao je i da je ukrajinsku protuofenzivu na jugu omela jaka kiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:54