PUSTA ŽELJA KREMLJA

Putin najavio posjet Xija, Peking o tome ni riječi: Kina je jasno naznačila kako vidi Rusiju

Sad je jasno i zašto Kremlj u svojem priopćenju o razgovoru sa Xijem nema ni slova o Ukrajini

Vladimir Putin i Xi Jinping

 Sergei Bobylyov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s kineskim Xi Jinpingom što je uobičajena praksa na kraju godine. Ali, kao i svaki put kad je riječ o razgovoru autokratskih lidera u Moskvi i Beijingu/Pekingu, usporedba objavljenih priopćenja pokazuje politička stajališta i razlike.

Putin je, kako prenosi Kremlj na službenoj stranici, rekao da očekuje Xija “sljedećeg proljeća u državnom posjetu Moskvi. To će cijelom svijetu pokazati koliko je snažno rusko-kinesko prijateljstvo, naše slaganje oko ključnih pitanja. Vaš će posjet postati glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima”. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, zasut pitanjima o očekivanom terminu Xijevog dolaska u Rusiju, odgovorio je (prenosi Interfax): “Ovi detalji još nisu utvrđeni. Bit će utvrđeni diplomatskim kanalima.”

Pusta želja

Da je to samo pusta želja Moskve potvrđuje priopćenje koje je nakon razgovora objavila Narodna Republika Kina u kojem se mogući posjet uopće ne spominje. Xiju je jasno da bi najavom dolaska u jeku rata dao pretjeranu podršku Putinu. Ako pak dođe do primirja, tada bi Xi razmislio jer bi posjet mogao donijeti političke koristi.

Kremlj će zatim objaviti sljedeće Putinove riječi: “Naravno, obrambena i vojno-tehnološka suradnja, koja pridonosi osiguranju sigurnosti naših zemalja i održavanju stabilnosti u ključnim regijama, zauzima posebno mjesto u cjelokupnom opsegu rusko-kineske suradnje i naših odnosa. Cilj nam je ojačati suradnju oružanih snaga Rusije i Kine.”

image

Videokonferencija Xija i Putina

Mikhail Klimentyev/Afp

Beijing se na to nije ni riječju ni slovom osvrnuo iako je Putin bio toliko pažljiv da niti jednom nije spomenuo Ukrajinu u tekstu koji je objavio Kremlj. Xi tu temu izbjegava jer je svjestan da bi već i naznaka “vojno-tehnološke” suradnje kod SAD-a izazvala pravu uzbunu. Nedavno je održana zajednička vojna vježba s Rusijom i to je više nego dovoljno, zaključili su partijski stratezi. Kinesko priopćenje govori o strateškoj suradnji precizno navodeći da se ona odnosi na ekonomiju, trgovinu, financije, poljoprivredu, infrastrukturu i povezivost. Posebno se naglašava da “energetska suradnja i dalje služi kao sidro [ukupne suradnje]”. Beijing tako još jednom potvrđuje da je suradnja i partnerstvo primarno ekonomsko i da želi kupiti što više što jeftinijih energenata od Rusije. Dvije zemlje veže nesklonost prema međunarodnom poretku u kojem SAD ima vodeću ulogu, ali NR Kina vidi Rusiju primarno izvorom sirovina koje su joj toliko potrebne. Jeftinih, prije svega.

O Ukrajini

Xi je s javnosti odlučio podijeliti i dio razgovora o Ukrajini. “Dvojica predsjednika razmijenila su mišljenja o ukrajinskoj krizi. Predsjednik Xi je naglasio da je Kina primila na znanje izjavu Rusije da nikada nije odbila riješiti sukob diplomatskim pregovorima i Kina to pohvaljuje. Put mirovnih pregovora neće biti gladak, ali sve dok strane ne odustanu, uvijek će postojati izgledi za mir. Kina će nastaviti zauzimati objektivan i nepristran stav, raditi na izgradnji sinergije u međunarodnoj zajednici i igrati konstruktivnu ulogu kad je riječ o mirnom rješenju krize u Ukrajini.”

image

Vladimir Putin i Xi Jinping

Yue Yuewei/Xinhua Via Afp

Sad je jasno i zašto Kremlj nema ni slova o Ukrajini: Xi je odlučno rekao da Putin treba pregovarati i da samo za to ima njegovu podršku. Da bi Beijing mirno objavio da Moskva dijeli stavove NR Kine o Tajvanu o čemu Kremlj šuti.

Kad je riječ o suradnji na financijskom planu, rusko Ministarstvo financija u petak objavljuje da nastavlja smanjivati udio valuta “neprijateljskih zemalja” u nacionalnom fondu. Dosad je moglo biti 30% kineske valute, renminbija, a sada se taj prag udvostručuje na 60%. Tako Moskva jednu ovisnost, o dolaru i stabilnim svjetskim valutama, zamjenjuje drugom, o nestabilnom renminbiju. Što je još jedna potvrda odnosa snaga u odnosima Rusije i Kine pri čemu ova prva postupno gubi stratešku autonomiju.

Nije baš savezništvo

Beijing ne želi odnos s Moskvom definirati savezništvom (o tome je prije tjedan dana govorio tada još ministar vanjskih poslova Wang Yi koji je rekao da je “nesavezništvo temelj suradnje”) jer mu odgovara ovakav odnos u kojem ostvaruje maksimalnu korist i minimalnu štetu. NR Kina, i zbog povijesne doktrine, ne sklapa savezništva jer bi to impliciralo da je neka država jednakovrijedna. Kao drugo najveće gospodarstvo na svijetu i država s nuklearnim oružjem, Kina je postala, kako je želio još Deng Xiaoping, sama po sebi pol. Bivši njemački kancelar Helmut Schmidt rekao je: "Vi (Kina) ste dovoljno veliki i moći ćete stajati sami." Otvarajući se prema svijetu koristili su prije svega geoekonomske mehanizme, među kojima je i projekt Pojas i put, kako bi ostvarili partnerstva i suradnju.

I tako sada Putin i Moskva znaju na čemu su. Xi će doći ako bude primirje, neće im slati vojnu pomoć, kupovat će jeftinu naftu i plin i sve to plaćati renminbijima. Toliko o “partnerstvu bez granica” u kojem granice definira Beijing.

Nije stoga čudno što je Aleksandar Novak, zamjenik ruskog premijera, poručio prije koji dan Europi da su spremni opet nam isporučivati plin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:33