UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin najavio raspoređivanje novih nuklearnih projektila; Peskov: ‘Zarobljeni Amerikanci mogli bi dobiti smrtnu kaznu‘

Ključne događaje 118. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Alexander Drueke i Andy Huynh

 Alexander DruekeIFacebook/Screenshot RT

>>>NOVO 14:54 Prvi interkontinentalni balistički projektil Sarmat bit će raspoređeni do kraja godine, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, piše Reuters.

Putin je ovo izjavio na sastanku s diplomcima visokih vojnih obrazovnih institucija u Kremlju te naglasio da je vojska uspješno testirala ovo smrtonosno oružje, poznato još i pod imenom Sotona I.

Inače, prvo lansiranje Sarmata održano je krajem travnja, a ovo oružje, kako tvrdi rusko ministarstvo obrane, je raketa s najvećim dometom na svijetu.


13:29 Jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak je upozorio Litvu da će Rusija odgovoriti na zaustavljanje tranzita sankcioniranih dobara u eksklavu Kalinjingrad, te da će to osjetiti i Litavci.

Više pročitajte OVDJE.


12:27 Rusija ne može jamčiti da se bivši američki vojnici koji su zarobljeni u Ukrajini neće suočiti sa smrtnom kaznom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju NBC koji je emitiran u ponedjeljak.

image

Dmitrij Peskov

Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

"Ne mogu ništa jamčiti. To ovisi o istrazi", odgovorio je Peskov na pitanje može li jamčiti da američki ratni zarobljenici neće imati istu sudbinu kao Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner te marokanski državljanin Brahim Saadoun koji su ranije osuđeni na smrt od strane suda u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Daily Telegraph prošlog je tjedna izvijestio da su dvojica bivših američkih vojnika Alexander Drueke i Andy Huynh zarobljeni u blizini Harkova. Američki State Department poručio je 16. lipnja da je spreman surađivati ​​s Rusijom u vezi s američkim državljanima koji su sudjelovali u neprijateljstvima u Ukrajini. Također je ponovno snažno savjetovao Amerikance da ne idu u Ukrajinu.


11:21 Jedan od najvećih političkih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak je stigao u Kalinjingrad kako bi razgovarao o nacionalnoj sigurnosti dok traje spor Moskve s Litvom koja je zaustavila tranzit sankcionirane robe do te ruske eksklave.

Nikolaj Patrušev, moćni tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, u Kalinjingradu će održati sastanak o sigurnosti ruskog sjeverozapada, prenosi RIA Novosti.

Ta ruska agencija piše kako je putovanje, koje će uključivati razgovore o prometu, planirano i prije no što je Vilnius zabranio tranzit dobara koje su pod sankcijama Europske unije. Kopnenim putem Rusija ima pristup toj eksklavi samo putem Litve i Poljske.

Kalinjingrad, nekadašnju luku Koenigsberg, prijestolnicu Istočne Pruske i dom slavnog filozofa Immanuela Kanta, sovjetska Crvena armija osvojila je iz ruku nacista u travnju 1945. godine.

Litva tvrdi kako je zabrana tranzita provođenje europskih sankcija namijenjenih kažnjavanju Rusije zbog invazije na Moskvu.


11:07 Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupnju opreme za slovensku vojsku, prenose u utorak slovenski mediji.

Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više tjedana, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stajališta Mađarske koja ne dupušta prijevoz oružja za obranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Kako dodaje, dogovoru sa SAD-om Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupnju oružja i opreme za slovensku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslana Ukrajini.

Više pročitajte OVDJE.


9:20 Britanski obavještajci tvrde da su ukrajinske snage 17. lipnja prvi puta uspješno upotrijebile protubrodske rakete Harpoon koje su dobile od zapadnih zemalja.

Britanci kažu da je gotovo sigurno da su Ukrajinci njima napale tegljača Ruske ratne mornarice koji je na Zmijski otok dostavljao oružje i vojnike.

image

Zmijski otok

Twitter/

Obavještajci kažu da taj napad dokazuje da će Rusi imati problema s opskrbljivanjem svojih trupa koje se nalaze na Zmijskom otoku.

* * *

Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov objavio je na komunikacijskoj platformi Telegram da su tijekom protekla 24 sata u ruskim napadima na tu regiju poginule tri osobe.

* * *

Reuters piše da je gruzijski premijer Irakli Garibašvili na ekonomskoj konferenciji u Kataru rekao da njegova zemlja želi ući u Sjevernoatlantski savez, ali da prije toga mora riješiti teritorijalni probleme s Rusijom.

Odmetnute gruzijske regije Abhazija i Južna Osetija međunarodna zajednica drži dijelovima Gruzije, no njihovu nezavisnost priznaju Rusija i još neke zemlje.

* * *

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je u večernjim satima rekao da se Ukrajina kreće putem koji je vodi kao punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

- Korak po korak, krećemo se kroz ovaj važan tjedan i na dnevnoj bazi radimo sve kako nitko ne bi sumnjao u to da zaslužujemo status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Svakog dana dokazujemo da smo već dio EU - rekao je Zelenski.


>>> 9:00 >>> Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, tvrdi da Rusi u svojim zatvorima drže više od 1500 ukrajinskih civila.

- Nalaze se u Rostovu, Kursku, u zatvorima su, tamo ih se drži kao ratne zarobljenike iako to ne bi trebali biti... Trebalo bi ih pustiti - rekla je Vereščuk u ponedjeljak.

* * *

Danska energetska agencija upozorila je u Europsku uniju da se Danska brine zbog vlastitih zaliha plina, javlja The Guardian.

Naime, Europska je unija ustanovila sustav koji državama članicama omogućava da kažu ako im se učini da bi mogli imati problema sa zalihama energenata. Sustav ima tri razine - "rano upozorenje", "uzbuna" i "vanredno stanje". Sustav dopušta članicama da si međusobno pomažu, ali bi mogao biti početak režima kontrole distribucije energenata.

Danska skladišta plina trenutno su 75 posto puna, a zamjenik ravnatelja Agencije Martin Hansen rekao je da su tijekom posljednjih nekoliko dana primili nešto pošiljki plina.

Hansen je rekao da su Danci zato izdali "rano upozorenje".

Ova objava dolazi nakon što je danska energetska tvrtka Orsted objavila da će ruski plin 1. lipnja prestati dolaziti u Dansku. Orsted je, naime, odbio ruski plin plaćati rubljama.

Danska energetska agencija rekla je da je Rusija jedan od glavnih danskih dobavljača plina.


>>> 6:39 >>> Ruske snage ušle su u industrijsku zonu teško opkoljenog ukrajinskog grada Sjeverodonecka, rekao je u ponedjeljak guverner Luhanska Serhij Hajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini.

Ruske snage jedino još nisu zauzele kemijsku tvornicu Azot u tom području, napisao je Gajdaj na Telegramu. Obližnja sela su meta neprestanih napada.

U tvornici Azot se skriva oko 300 civila, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ali situacija se stalno mijenja.

Vereščuk je dodala da će dužnosnici pokušati uspostaviti sigurnosni koridor za civile koji žele evakuaciju iz tvornice.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je 20 ukrajinskih civila napustilo tvornicu u ponedjeljak, koristeći prolaz koji nije pod kontrolom ukrajinskih snaga.

image
Sergei SUPINSKY/AFP

Predstavnik separatista Rodion Mirošnik rekao je da su civili na sigurnom i optužio Ukrajinu da je spriječila evakuaciju civila iz regije "stalnim granatiranjem", piše Interfax.

Kijev je ranije priznao gubitak Metiolkinea, predgrađa Sjeverodonecka.

U međuvremenu su snage odane Moskvi nastavile napore spašavanja nakon što su ukrajinske snage obalne obrane projektilima napale plutajuće platforme za proizvodnju plina u Crnom moru, rekao je čelnik Krima Sergej Aksenov.

Na platformama je bilo više od 100 ljudi, prema posljednjim podacima. Spašeno ih je više od 90, najmanje troje je ozlijeđeno, a za sedmero se još traga, objavio je Aksenov na Telegramu.

Ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko također je izvijestio o raketnim napadima na te platforme u Crnom moru.

Platforme su smještene oko 100 kilometara od obale pokrajine Odese i 150 kilometara od poluotoka Krima u Crnom moru.

Kad je Rusija anektirala Krim, platforme je zauzela ruska vojska u ožujku 2014. godine.


>>> 5:42 >>> Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će u utorak na razgovor veleposlanika Europske unije u Moskvi Markusa Ederera zbog litavske zabrane prometa robe obuhvaćene sankcijama EU-a kroz Kalinjingrad, rekao je u ponedjeljak guverner Kalinjingrada.

Vilnius je zabranio tranzit robe obuhvaćene sankcijama EU-a preko litavskog teritorija u i iz ruske eksklave smještene između Litve i Poljske.

"Ovo je, naravno, situacija koja se može riješiti diplomatskim putem", rekao je za rusku televiziju Anton Alikhanov, guverner Kalinjingrada. "Koliko mi je poznato, sutra će Markus Ederer, veleposlanik Europske unije u Rusiji, biti pozvan u ministarstvo vanjskih poslova", dodao je.

Više pročitajte OVDJE.


>>> 5:31 >>> Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 milijuna dolara, a prikupljen iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, priopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

The Associated Press piše da je iznos za koji je prodana novinarova medalja novi rekord. Prethodni rekord držala ja medalja Jamesa Watsona, koja je 2014. godine prodana za 4,76 milijuna dolara.

Više pročitajte OVDJE.


>>> 5:19 >>> Dvojica Amerikanaca koje su Rusi zarobili u Ukrajini "ugrožavali su" ruske vojnike i trebali bi biti "odgovorni za te zločine", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak u intervjuu za NBC News.

Kremlj je u ovom intervjuu prvi put komentirao slučajeve Alexandera Druekea i Andyja Huynha, američkih vojnih veterana, navodi NBC.

"Oni su plaćenici i bili su uključeni u ilegalne aktivnosti na teritoriju Ukrajine. Sudjelovali su u paljbi i granatiranju našeg vojnog osoblja. Ugrožavali su njihove živote", rekao je Peskov NBC-u, na engleskom jeziku. "Trebali bi odgovarati za te zločine koje su počinili", dodao je Peskov u objavljenim prvim dijelovima intervjua. "Ti zločini se moraju istražiti", istaknuo je.

Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46