DEESKALACIJA

Putin nakon razgovora s Macronom uvjerava kako neće biti novih vojnih manevara blizu Ukrajine

Pristao je i da se vojnici koji će sudjelovati na vojnim vježbama na bjeloruskom teritoriju u blizini Ukrajine vrate u domovinu

Emmanuel Macron i Vladimir Putin 

 Thibault Camus/POOL/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da zasad neće pokretati nove vojne inicijative u blizini Ukrajine, kao uvod u deeskalaciju, tvrdi anonimni francuski dužnosnik nakon razgovora Putina s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Francuski dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, tvrdi kako je Putin pristao i da se vojnici koji će sudjelovati na vojnim vježbama na bjeloruskom teritoriju u blizini Ukrajine vrate u domovinu nakon njihova završetka.

Reuters je još prošli tjedan prenio da Rusija planira povući svoje vojnike nakon tih vojnih vježbi između 10. i 20. veljače.

Sam Putin na konferenciji za medije nakon šestosatnih razgovora s Macronom u Kremlju nije govorio o tim ustupcima.

Macron je najvažniji zapadni čelnik koji se sastao s Putinom od posljednjeg rasta tenzija na ukrajinsko-ruskoj granici.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju, a Moskva to odbacuje i traži pravna jamstva da se NATO savez neće dalje širiti na istok jer to ugrožava njezinu sigurnost.

Francuski dužnosnik rekao je da su dvojica čelnika na susretu dogovorila "otvoreni dijalog o strateškim pitanjima" te jačanje takozvanog Normandijskog formata u kojemu o ukrajinskom pitanju pregovaraju Kijev, Moskva, Pariz i Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 18:01