DEKRET IZ KREMLJA

Putin naredio da se u vojsku pozove još 134.500 ročnika, Šojgu tvrdi: ‘Oni neće ići u Ukrajinu‘

Prema ruskom zakonu, ročnici se mogu poslati u borbu nakon nekoliko mjeseci obuke

Ruski vojni obveznici/Arhivska fotografija

 Konstantin Mihalchevskiy/AFP

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u četvrtak je potpisao dekret kojim je naredio pridruživanje 134.500 novih ročnika u vojsku, u sklopu ruskoga godišnjeg proljetnog vojnog poziva, ali je ministarstvo obrane priopćilo kako poziv nema nikakve veze s ratom u Ukrajini, prenosi agencija Reuters.

Godišnji proljetni vojni poziv, koji traje od 1. travnja do 15. srpnja, zahvatit će ruske muškarce u dobi od 18 do 27 godina, navodi se u Putinovu dekretu.

Zapovijed je stigla pet tjedana nakon početka ruske invazije, koja je naišla na žestok ukrajinski otpor. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak kako nitko od pozvanih neće biti poslan na "vruće točke".

"Većina vojnog osoblja proći će stručno osposobljavanje u centrima za obuku, u trajanju od tri do pet mjeseci. Dopustite mi da naglasim kako se novake neće slati na žarišta", rekao je ministar obrane Sergej Šojgu u komentaru objavljenom na internetskoj stranici njegova ministarstva. U utorak je dodao da će se oni koji su pozvani početi slati u svoje dodijeljene baze potkraj svibnja.

Pitanje uključenosti ročnika u rat vrlo je osjetljivo. Ministarstvo obrane 9. ožujka priznalo je da su neki od njih poslani u Ukrajinu nakon što je predsjednik Putin ranije porekao tu informaciju, rekavši kako su u Ukrajinu poslani samo profesionalni vojnici i časnici. Putinov je glasnogovornik tada ustvrdio kako je predsjednik naredio vojnim tužiteljima da istraže i kazne dužnosnike odgovorne za nepoštovanje njegovih uputa o isključenju ročnika iz aktivnosti u specijalnim operacijama u Ukrajini.

Iako ministarstvo tvrdi da se novaci neće slati u Ukrajinu, prema ruskim zakonima, ročnici se mogu poslati u borbu nakon nekoliko mjeseci obuke, objavio je Reuters, citirajući odvjetnika koji zastupa nekoliko pripadnika ruske Nacionalne garde koji su nedavno odbili zapovijed da odu na bojišnicu u susjednu Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 09:49