DEKRET

Putin naredio isplatu odštete obiteljima poginulih pripadnika Rosgvardije i tako službeno priznao da i oni ginu u Ukrajini

Riječ je o pripadnicima Rosgvardije, formaciji osnovanoj 2016. za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala

Vladimir Putin

 SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak dekret koji predviđa isplatu pet milijuna rublji (cca. 570 tisuća kuna) obiteljima pripadnika Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) koji su poginuli u Ukrajini i Siriji.

Dekretom je Putin službeno priznao da su među poginulima u agresiji na Ukrajinu, koju Moskva opisuje kao posebnu vojnu operaciju, pripadnici Rosgvardije.

Riječ je o formaciji koja je izravno odgovorna Putinu, a osnovana je 2016. za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Uglavnom je korištena prethodno za slamanje protuvladinih prosvjeda.

Zapadni analitičari protumačili su raspoređivanje pripadnika Rosgvardije od početka rata kao znak pogrešnog uvjerenja Moskve da će brzo zauzeti velike gradove, uključujući prijestolnicu Kijev, gdje bi Rosgvardija imala ulogu održavanja reda i suzbijanja prosvjeda.

Međutim, ruske su se snage morale povući iz Kijeva i drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva pa se sad najteže borbe vode u istočnom Donbasu.

Putin je ranije objavio sheme za kompenzaciju obitelji poginulih i ranjenih vojnika. Rusija je posljednji put 25. ožujka objavila službeni broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini.

Tad je Moskva izvijestila da je poginuo 1351 ruski vojnik, dok ih je ranjeno 3825. Ukrajina i zapadne vlade vjeruju da je sad brojka višestruko veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:34