WAGNER OPET ŽIVI?

Putin našao nasljednika zloglasnom Prigožinu? ‘Znate o čemu se radi, znate kako se to radi...‘

Kremlj nije rekao na koja je Troševljeva funkcija, međutim kasnije je rečeno da je postao dužnosnik Ministarstva obrane Rusije

Junus-bek Jevkurov (L) i Andrej Trošev (D) tijekom sastanka s Vladimirom Putinom (izvan kadra)

 Screenshot/Twitter

Kremlj je u petak objavio video snimku na kojoj se može vidjeti kako predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin bivšem zapovjedniku u plaćeničkoj vojsci Wagner, navodnom nasljedniku pokojnog bivšeg šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, izdaje nekakve naredbe, prenosi Newsweek.

Putin se u četvrtak navečer sastao s Andrejem Troševim i zamjenikom ministra obrane Rusije Junus-bekom Jevkurovim. Kremlj je u petak javnost obavijestio o tom sastanku te objavio kratki video i nekoliko fotografija kako bi potkrijepio svoje tvrdnje. Wagner je Troševa, čije borbeno ime glasi "Sijedi", otpustio u srpnju, nedugo nakon Prigožinova propalog puča koji se dogodio 24. lipnja.

Prigožin je poginuo kada je zrakoplov u kojem su bili on, nekoliko njegovih prijatelja i suosnivač Wagnera Dmitrij Utkin 23. kolovoza pao kod sela Kuženkino u Tverskoj oblasti na sjeveru Rusije.

Nekoliko dana nakon što je Prigožin poginuo, proruski kanali na komunikacijskoj platformi Telegram došli su u posjed dokumenta koji u širi opticaj navodno pustila Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije, a u kojem je pisalo da je Trošev Kremlju javio što to obezglavljeni Wagner namjerava napraviti.

Newsweek navodi da je Ministarstvo obrane Rusije, prema svemu sudeći, apsorbiralo Wagner. Ruske dnevne novine Kommersant napisale su da je Putin 29. lipnja rekao da će Trošev zapovijedati wagnerovcima koji su nakon Prigožinove smrti potpisali ugovore s Ministarstvom obrane Rusije.

Kremlj u petak nije rekao na koja je Troševljeva funkcija, međutim kasnije je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ustvrdio da je postao dužnosnik Ministarstva obrane Rusije.

Putin je Troševu na sastanku rekao da želi razgovarati o pitanjima koji se tiču socijalne politike. Ruski je predsjednik dodao da su on i Trošev razgovarali o vojnim jedinicama sačinjenima od volontera koje će u Ukrajini obavljati razne borbene zadatke.

"Vi ste više od godinu dana bili dio takve jedne jedinice", rekao je Putin. "Znate o čemu se radi, znate kako se to radi, znate koji se problemi moraju riješiti kako bi se akcije izvodile bez problema", dodao je ruski predsjednik. U videu koji je objavio Kremlj nije se moglo čuti kako je Trošev reagirao na Putinove riječi.

"Održavate odnose sa svojim suborcima i sada ćete nastaviti odrađivati te borbene zadatke", rekao je Putin.

Trošev je bio prisutan na sastanku između wagnerovaca i Putina koji se održao nakon Prigožinova propalog puča. Ruski je predsjednik rekao da su mnogi "klimali glavama" kada je wagnerovcima ponudio nekoliko različitih novih poslova, međutim Prigožin je tada rekao da se "njegovi dečki ne slažu s tom odlukom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:59