OZBILJAN PREOKRET

Putin neizravno priznao velike gubitke u Ukrajini: Koliki je razmjer nedavnih poraza najbolje pokazuje jedan izvještaj

‘Ne znam što bih vam rekao. Povlačenje sa sjevera na desnu obalu je katastrofalno‘, kazao je ruski ratni izvjestitelj Saponkov

Uništeni ruski tenkovi u Limanu

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, na neki način, priznao da je nedavni preokret na bojnom polju bio vrlo ozbiljan kada je rekao kako će Rusija ‘stabilizirati‘ situaciju u četiri ukrajinske regije koje je prošli tjedan ilegalno pripojila, piše Guardian.

Rusija je od petka pretrpjela značajne gubitke u dvije od četiri regije, kada je Putin potpisao dokument kojim se te regije silom proglašava dijelom Rusije. Za to vrijeme ruski dužnosnici kažu kako se njihove snage ‘pregrupiraju‘.

‘Radimo pod pretpostavkom da će se stanje na tim novim teritorijima stabilizirati‘, kazao je Putin tijekom sastanka s ruskim učiteljima kojeg je prenosila televizija.

Pritisak na oba fronta

Dok ukrajinske snage napreduju na istoku i jugu, ruske su se trupe povukle zbog pritiska na oba fronta, suočene s brzom i agilnom ukrajinskom vojskom opskrbljenom naprednim artiljerijskim sustavima koje je osigurao Zapad.

Dok su se ruske trupe povlačile, za sobom su ostavile razrušene gradove koje su do prije par dana okupirali, a ponegdje i masovne grobnice i dokaze o mučenjima u posebnim komorama.

U gradu Limanu, koji su u nedjelju zauzele ukrajinske snage, pronađeno je više od 50 grobova, neki su označeni imenima, drugi tek brojevima, izvijestila je u srijedu kijevska medijska kuća Hromadske.

Putinovi komentari stižu usred sve tmurnijih izvješća ruskih ratnih dopisnika i vojnih blogera o ozbiljnosti situacije koja je dovela do velikog povlačenja ruskih snaga iz regije Harkiv, gubitka strateškog grada Limana i napredovanja ukrajinske vojske u regiji Herson.

image

Ukrajinski vojnik

Dimitar Dilkoff/Afp

Koliki je razmjer nedavnih poraza vidljivo je i iz izvještaja ruskog ogranka BBC-ja u kojem se navodi da je elitna ruska vojna jedinica u Ukrajini možda izgubila i do tri četvrtine svog izvidničkog ljudstva.

U srijedu je ukrajinsko zapovjedništvo na jugu zemlje priopćilo da sada u oblasti Herson kontrolira područje veće za 10 do 20 kilometara, a predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska vojska ponovno zauzela niz sela.

Ponovno osvojeni teritorij nalazi se južno od grada Krivi Rih u smjeru Nove Kahovke, kao i zapadno duž sjeverne obale rijeke Dnjepar prema Hersonu.

‘Ukrajinska vojska brzo i snažno napreduje na jugu naše zemlje‘, rekao je Zelenski u utorak u svom večernjem obraćanju. ‘Deseci naselja već su otrgnuti nakon ruskog pseudoreferenduma samo ovaj tjedan. A ovo je daleko od potpunog popisa.‘

‘Pregrupiramo naše snage duž čitave fronte, što znači da možemo prikupiti snagu i uzvratiti udarac‘, rekao je novinskoj agenciji RIA Novosti Kiril Stremousov, zamjenik načelnika regije Herson imenovan od Moskve. Stremousov je rekao da zasad ne mogu ući u grad Herson.

Ratni reporter ruske državne televizije, Roman Saponkov, napisao je svojim pratiteljima na Telegramu da Rusija gubi u Hersonu. ‘Prijatelji, znam da čekate moj komentar situacije. Ali stvarno ne znam što bih vam rekao. Povlačenje sa sjevera na desnu obalu je katastrofalno.‘

Gubici su nastali nakon što je Putin u srijedu naredio svojoj vladi da preuzme kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporižja, ali ondje ih je dočekao čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju i kazao da on preuzima odgovornost te pozvao radnike da ne potpisuju nikakve dokumente s Rusijom.

Vojni stručnjaci kažu da je Rusija trenutno vrlo ranjiva, dijelom zbog svoje odluke da ne izvrši raniju mobilizaciju, a dijelom zbog golemih gubitaka vojnika i opreme.

Oko 15.000 najbolje obučenih ruskih vojnika bori se protiv Ukrajinaca na zapadnoj obali okupiranog Hersona, unatoč ruskim trupama koje se kreću s istočnog fronta prema jugu, što je pak prorijedilo ruske snage na drugim mjestima.

Druga crta obrane

Prema riječima višeg analitičara na Royal United Services Institute, Jacka Watlinga, ruske trupe oko Hersona povukle su se na svoju drugu crtu obrane kako bi skratile svoju frontu.

‘Nema dokaza o predaji ili kolapsu ruskih snaga poput onih koje smo vidjeli u regiji Harkov‘, rekao je Watling i naglasio da je zadržavanje grada Hersona za Rusiju od najveće političke važnosti s obzirom da je to jedini veći grad kojeg je uspjela zauzeti od veljače.

Ali ako ukrajinske snage uspiju probiti drugu crtu ruske obrane, moći će pomoću topništva presjeći ruske opskrbne linije i uhvatiti ih u zamku na zapadnoj obali Hersona, dodao je.

‘U ovom trenutku, mostove gađaju Himars rakete, kojih nema mnogo i vrlo su skupe‘, rekao je Watling o mostovima preko kojih se opskrbljuju ruske snage na zapadnoj obali Hersona.

Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews, dodao je da je nedavni napredak Ukrajine rezultat procesa, a ne tek trenutna prekretnica.

‘Rusija je već mjesecima sve slabija, na terenu gubi svoju vojsku i ogromnu količinu tehnike. S druge strane, Ukrajinci su sve jači: imaju bolje obučene snage i bolju vojnu opremu. Ovo se nije dogodilo preko noći, to je u ovom ratu bio trend koji je u rujnu dosegao svoj vrhunac. Kratkoročno, Rusija ne može učiniti ništa jer su predugo čekali na mobilizaciju‘, rekao je O‘Brien.

image

Ukrajinski vojnici

Yasuyoshi Chiba/Afp

Rusija je u međuvremenu nastavila s napadima iza ukrajinskih prvih linija, gdje gađa i vojne te civilne ciljeve. U srijedu ujutro pokrenula je veliki napad bespilotnim letjelicama na Bilu Cerku u regiji Kijev i ispalila rakete na regije Zaporižja i Dnjepar.

‘Pitanje je mogu li izdržati do proljeća i do tada dopremiti obučene i opremljene snage‘, rekao je O‘Brien i dodao da će Rusija morati proizvesti više opreme i pravilno obučiti trupe, što će biti teško jer se njezin sustav mobilizacije čini ‘kaotičnim‘.

Konrad Muzika, neovisni vojni analitičar, rekao je da je u početku mislio da bi rat mogao trajati godinama, ali nakon preokreta u regiji Harkov, sad misli da bi rat mogao bi biti mnogo kraći.

‘Stvari ne izgledaju dobro za Rusiju. Nisu u stanju dobro se braniti, a kamoli provesti bilo kakvu ofenzivu. Rusko vodstvo misli da će s novim rezervistima moći zaustaviti ukrajinsko napredovanje, ali nisam u to siguran. Ne znamo koliki će to imati utjecaj na prvu liniju fronte‘, kazao je Muzika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:37