UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putin nervozan zbog najave iz Amerike: ‘Ako se to stvarno dogodi, onda tražimo nove mete!‘

Ključne događaje 102. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin

 Kirill Kudryavtsev/Afp

<<<<< NOVO 15:25 Austrijski kancelar Karl Nehammer pozvao je u nedjelju na uspostavu međufaze između suradnje i punopravnog članstva u Europskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

Takozvani "pripremni prostor" omogućio bi zemljama da dostignu standarde Europske unije, što bi bilo slično Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili Europskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehammer.

"Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neovisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu", poručio je Nehammer priopćenjem koje je objavio ured kancelara.

"Trenutačno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori prvenstveno su usmjereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje", dodao je.

Nehammer je rekao da se emocije moraju ukloniti iz trenutne rasprave o članstvu Ukrajine u EU-u, dodajući da brzo pristupanje Ukrajine "nije realno".

"Trebali bismo stvoriti europski pripremni prostor koji će omogućiti jačanje suradnje s EU korak po korak i bolju prilagodbu europskim standardima", rekao je Nehammer.

Austrija je desetljećima slijedila sličan put kao članica EFTA-e prije pridruživanja EU-u 1995., istaknuo je austrijski kancelar.

Ukrajini je dosta "posebnih rješenja" i zasebnih modela za integraciju u Europsku uniju, rekao je prošli mjesec ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodavši da njegova zemlja želi punopravno članstvo u Uniji.

Nehammer je također rekao da podržava ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavi "Europske političke zajednice" u kojoj bi bile zemlje koje teže pridruživanju ili bližim vezama s EU-om, a pridržavaju se europskih vrijednosti.

Kijev je izrazio zabrinutost da bi se takva zajednica mogla koristiti kao alternativa članstvu.


12:55 Španjolska će opskrbiti Ukrajinu protuzračnim projektilima i borbenim tenkovima Leopard povećavajući vojnu pomoć toj zemlji, prema vladinim izvorima koje citira list El Pais u nedjelju.

Uz to, Španjolska će pružiti bitnu obuku ukrajinskoj vojsci o tome kako se tenkovi koriste. To će se provesti u Latviji, gdje je španjolska vojska rasporedila 500 vojnika u sklopu operacije Pojačane prednje prisutnosti.

Druga faza obuke mogla bi se održati u Španjolskoj, prema izvorima koje citira El Pais.

List navodi da španjolsko ministarstvo obrane dovršava isporuku protuzračnih projektila Shorad Aspide, koje je španjolska vojska zamijenila naprednijim sustavima.

Španjolska je dosad isporučila streljivo, zaštitnu opremu i lako naoružanje.

Izvori su rekli za list El Pais da je veća pomoć ponuđena nakon što je premijer Pedro Sanchez posjetio Ukrajinu i sastao se s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, no kasnila je zbog složenosti operacije.


NOVO 11:25 Rusko ministarstvo obrane objavilo je koji je bio cilj napada na Kijev jutros u 5 sati. U priopćenju stoji da su u predgrađu glavnog ukrajinskog grada uništeni tenkovi i oklopna vozila koje je Ukrajina dobila od zemalja Europske unije.

image

Napad na Kijev

Sergei Supinsky/Afp
image

Napad na Kijev

Sergei Supinsky/Afp
image
Sergei Supinsky/Afp

"Nekoliko eksplozija u četvrtima glavnoga grada Darnicki i Dnjiprovskij", napisao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. "Službe već rade na mjestu događaja".

Reutersov svjedok vidio je dim u gradu nakon eksplozija.

Najmanje jedna osoba je hospitalizirana, ali do nedjelje rano ujutro nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj, rekao je Kličko. Drugi dužnosnici rekli su da je cilj ruskog bombardiranja izgleda željeznička mreža.


11:25 - Vladimir Putin rekao je da će Rusija tražiti svoje nove mete u slučaju da Amerikanci pošalju Ukrajini dalekometne raketne sustave.

- Ako se to stvarno dogodi, Rusija će ciljati mete koje do sada još nije cilljala - rekao je Putin za državnu televiziju Rossiya-1.

Doduše, ruski predsjednik nije detaljno obrazložio što ima u planu, ali je dodao da je cijal ta priča oko oružja izrežirana kako bi se produžio konflikt.

Ukrajina traži višecjevne raketne sustave (MLRS) M270 i M142 HIMARS za napad na ruske postrojbe i zalihe ruskog oružja u pozadini snaga.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je ovoga tjedna plan davanja ukrajini preciznih raketnih sutava HIMARS, nakon što je dobio jamstva od Kijeva da ih ukrajinske snage neće koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji.

Iako su ruski dužnosnici upozorili da bi odluka SAD-a da Ukrajinu opskrbi naprednim raketnim sustavima mogla pogoršati sukob, Putin je rekao da time neće doći do temeljnih promjena na bojnom polju.

"Razumijemo da je ova opskrba iz Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja namijenjena nadoknađivanju gubitaka te vojne opreme", rekao je Putin.

"Ovo nije ništa novo. Time se ništa suštinski ne mijenja", dodao je.

U istom intervjuu, čiji su isječci emitirani u subotu, Putin je kazao da su ruski protuzračni sustav oborili više desetaka ukrajinskih projektila.


9.20 - Iz ukrajinskog državnog energetskog diva Energoatom u nedjelju su javili da je jedna ruska raketa preletjela veliku nuklearnu elektranu na jugu zemlje. Kažu da je raketa letjela 'kritično nisko'.

- To je bila vjerojatno raketa koja je išla u smjeru Kijeva - rekli su iz druge najveće ukrajinske nuklearne elektrane koja se zove Pivdenoukrainska i smještena je u regiji Mikolajev na jugu zemlje.


Nekoliko eksplozija odjeknulo je u nedjelju rano ujutro u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Nekoliko eksplozija u četvrtima Darnjitski i Dniprovski glavnoga grada", napisao je Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Službe već rade na licu mjesta. Detaljnije informacije - kasnije", dodao je.

Reutersov svjedok vidio je dim u gradu nakon eksplozija.

Sirene za zračne napade ranije su se oglasile u većem dijelu Ukrajine, uključujući i regiju Kijev.


Ključne događaje 101. dana rata u Ukrajini pratili smo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:39