Razgovori o Sputnjiku

Putin nije uspio nagovoriti Merkel i Macrona da zaobiđu Bruxelles: ‘To neće izazvati podjelu, ali...‘

Putin je zaigrao na kartu povijesnih odnosa velikih sila koje su i sada sklone očuvanju dobrih odnosa s Moskvom
Angela Merkel, Emmanuel Macron i Vladimir Putin
 Charles Platiau/AFP

"Razgovori su bili usredotočeni na konsolidiranje napora protiv zajedničke prijetnje, pandemije. U tom kontekstu, čelnici su razgovarali o mjerama za sprečavanje daljnjeg širenja zaraze, uključujući perspektive registracije ruskog cjepiva Sputnjik V u EU i moguće isporuke i zajedničke proizvodnje u zemljama EU."

Tako počinje službeno priopćenje Kremlja o virtualnom trojnom summitu ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Odnosno, o sastanku koji je Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, najavio u utorak tijekom konferencije za medije na kojoj je govorio, između ostalog, kako vladar Kremlja "voli običnu hranu".

Donjeck i Luhansk

Peskov je tada naglasio da nije riječ o sastanku u "normandijskom formatu", koji bi uključivao i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. TASS je dva dana prije ovog sastanka objavio da "Putin ne planira u skorije vrijeme sastanak s ukrajinskim predsjednikom". Stoga nije čudno da je Kijev burno reagirao kad je saznao za pripreme trojnog sastanka u strahu da bi moglo doći do nekog dogovora na njegovu štetu.

No, Ukrajina je bila samo jedna od tema, kako navode i službena priopćenja iz Berlina i Pariza. Ali, najveće su razlike upravo na pitanju Ukrajine. Moskva navodi kako je "ruski predsjednik naglasio da je važno da vlasti u Kijevu provedu sve prijašnje sporazume, primarno o uspostavi dijaloga s Donjeckom i Luhanskom (pobunjenim pokrajinama) te da riješe pravne aspekte posebnog statusa Donbasa".

Berlin i Pariz niti ne spominju pobunjene pokrajine i navode (Berlin) da su "kancelarka i francuski predsjednik pozvali na progres u normandijskom formatu pregovora da se provedu sporazumi iz Minska", a Pariz je oštriji i navodi potrebu da se "Rusija odlučno obveže stabilizirati prekid vatre u Ukrajini i razraditi izlaz iz krize u skladu sa sporazumima iz Minska".

Slobodni izbori, molim

Razumijevanja nije bilo niti oko Bjelorusa, gdje je Putin naveo da je "strano miješanje u poslove te suverene države neprihvatljivo", a Merkel i Macron poručili su da se zalažu za "uključiv proces dijaloga i slobodne izbore". Posebno je interesantan dio ruskog priopćenja u kojem se navodi da su tema razgovora bili i odnosi Rusije i EU. "Ruski lider još je jednom potvrdio pripravnost Rusije da uspostavi normalnu, depolitiziranu interakciju s EU, pod uvjetom da postoji uzajamni interes."

To ne spominju ni Berlin ni Pariz. Ruski mediji razgovoru su posvetili velik prostor. Nakon nedavnog otvorenog iskazivanja prijateljstva s Kinom, Putin je morao očuvati ravnotežu odnosa prema EU. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov bio je zločest, a Putin dobar policajac. Koji je zaigrao na kartu povijesnih odnosa velikih sila koje su i sada sklone očuvanju dobrih odnosa s Moskvom, nastojeći tako zaobići Bruxelles.

U velikoj mjeri bezuspješno jer su Merkel i Macron u priopćenjima gotovo pa potpuno usklađeni kad čvrsto brane zajedničke stavove EU u svim pitanjima. Putinu su jasno dali do znanja i da Sputnjikom V neće izazvati podjelu, poručujući mu da to cjepivo mora proći evaluaciju Europske medicinske agencije, nema prečaca. A Mađarska neka radi što hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:15