‘FAKTOR STABILNOSTI‘

Putin nominiran za Nobela za mir: ‘Trumpova su djela bezvrijedna u odnosu na njegova‘

Ruski književnik i akademik Sergej Komkov nominirao je ruskog predsjednika Vladimira Puta za Nobelovu nagradu za mir
Vladimir Putin
 Alexey NIKOLSKY/SPUTNIK/AFP

Nakon što su posljednjih dana ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, otrovan u Rusiji tajnim kemijskim sastojkom Novičok, i američki predsjednik Donald Trump zbog doprinosa sporazumu o uspostavi diplomatskih odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela nominirani za Nobelovu nagrada za mir, u Oslo je stigla i kandidatura za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, ruski književnik, akademik, šef Ruske udruge za obrazovanje i urednik lista Predsjednik Sergej Komkov, nominirao je Vladimira Putina za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zbog "uvrštavanja Boga u ruski Ustav".

Komkov je napisao u obrazloženju kako je zahvalan predsjedniku Putinu jer je "pojam Boga" uvrstio u izmjene ruskog Ustava koje su, na općenarodnom referendumu, dobile veliku većinu ruskih glasača.

Podsjetimo i to da je novi ustav omogućio Vladimiru Putinu, koji je već četiri mandata bio predsjednik, da nanovo, nakon isteka tekućeg mandata, ima pred sobom mogućnost za još dva šestogodišnja predsjednička mandata.

Nadalje predlagatelj ističe da je Putin pridonio "humanitarnoj i duhovnoj sferi" ruskog Ustava i društva te time omogućio "nesmetan rad svim tradicionalnim konfesijama na području Rusije".

Nadalje u svom obrazloženju Komkov piše da se Putin istakao tijekom pandemije koronavirusa pomažući drugim državama da se spase od pošasti te dodatno istaknuo da Nobela zaslužuje i zbog "pomoći malim narodima da očuvaju vlastitu sigurnost i suverenitet" te kao "faktor stabilnosti i mira u svijetu".

Osim toga, Komkov smatra da isticanje Donalda Trumpa za istu nagradu zbog uspostave odnosa Izraela i UAE smatra bezvrijednom u usporedbi s Putinovim zaslugama za mir u svijetu.

Naravno da Komkov također odbacuje s indignacijom inicijativu da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Javljanom ili bjeloruskoj političarki Svetlani Tihanovskoj, koja je po svemu sudeći pobijedila na izborima u Bjelorusiji, jer "nemaju nikakvog konkretnog doprinosa" koji zahtijeva da posjeduje laureat takve jedne nagrade.

Podsjetimo da je Komkov već 2014. godine nominirao Putina za nagradu zbog njegova doprinosa miru na Bliskom istoku, odnosno u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2020 20:12