SKLIZAK TEREN

Putin o njima ne želi pričati, a to bi mu se moglo odbiti o glavu: ‘Ponaša se kao da ne postojimo!‘

Ruski predsjednik još uvijek inzistira na "demilitarizaciji" i "denacifikaciji" Ukrajine. Što to točno znači? Ne zna se, a rat traje već 21 mjesec

Prosvjed žena u Moskvi nakon objave ”djelomične mobilizacije” u rujnu 2022. godine

 AFP

Iako je trajala više od četiri sata i sadržavala bizarne segmente kao što su razgovor o dublerima, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tijekom svoje tradicionalne godišnje konferencije za medije nije pronašao vremena za dvije aktualne teme.

Jedna od njih je, očekivano, oporbeni političar Aleksej Navaljni, njegov dugogodišnji kritičar kojega ruska država pravno goni od 2013. godine te koji se trenutno nalazi u zatvoru. Suradnici i pristaše Navaljnog tvrde da ga nisu vidjeli od 5. prosinca, a ruske su vlasti u petak rekle da će ga prebaciti u drugi zatvor te da će pravovremeno i u skladu sa zakonom reći o kojoj se ustanovi radi.

Druga je prosvjed koji je pokrenula jedna grupa žena. Naime, društvene mreže i mediji ne prestaju govoriti o grupi supruga i majki ruskih vojnika koji su unovačeni i poslani na bojišta diljem Ukrajine. One, naime, žele da se njihovi ljubljeni vrate kući te da ih se zamijeni odmornim vojnicima. Izraz je to nezadovoljstva aktualnom politikom kakav se u Rusiji rijetko viđa. Kritičari Kremlja obično završe u zatvoru, egzilu ili - mrtvi.

Da bi situacija bila interesantnija, one za sebe kažu da su patriotkinje koje podržavaju "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini". Međutim, ne sviđa im se kako se njome upravlja.

Podsjetimo, slično je govorio i čelnik plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin. On je svoje nezadovoljstvo ruskim vojnim establišmentom iskazao kratkotrajnim, ali propalim pučem. Dva mjeseca nakon puča, 23. kolovoza, zrakoplov u kojem se nalazio srušio se u Tverskoj oblasti sjeverno od Moskve. Nemali broj analitičara i stručnjaka za ruska pitanja smatra da je zrakoplov raznesen bombom.

Nisu umrli uzalud

Otkad je Putin u rujnu 2022. godine naredio "djelomičnu mobilizaciju", ona je postala velik izvor napetosti u ruskom društvu. Dok se on provodila, ruska se vojska često kritizirala za nepripremljenost i slanje novaka u sigurnu smrt. Supruge i majke unovačenih bile su neke od najglasnijih kritičarki mobilizacije.

Ruski je predsjednik odnose s njima pokušao popraviti u studenom 2022., kada ih je pozvao na čaj. Naravno, pred televizijskim kamera. Aktivisti su sastanak okarakterizirali kao lažan. Putin je jednoj majci rekao da je njezin sin imao svrhu te da nije preminuo uzalud. Drugi su, ustvrdio je predsjednik, umrli od alkohola.

Kad je u narednim mjesecima mobilizacija malo usporila, popustilo je i javno negodovanje. Međutim, ono nije nestalo. Istraživački novinari medija Važne priče ustvrdili su da je Kremlj ove godine zaprimio 24 tisuće prigovora koji su se ticali mobilizacije.

image

Prosvjed žena u Moskvi nakon objave "djelomične mobilizacije" u rujnu 2022. godine

AFP

Od Putinove je naredbe prošlo više od godinu dana, a unovačeni se još uvijek nisu vratili kući. Nezadovoljstvo majki i supruga ponovno je postala javna stvar. Očekivalo se da će ih ruski predsjednik u četvrtak tijekom konferencije za medije pokušati umiriti ili njihove kritike nekako okrenuti sebi u korist. One su na društvenim mrežama objavile snimke zaslona svojih računala i mobitela kako bi pokazale da su ruskom predsjedniku poslala pitanja koja su se ticala njihovih sinova i muževa.

Bivši pisac Putinovih govora i nezavisni politički analitičar Abas Galjamov rekao je za Politico da su njihova pitanja bila svojevrsni dar te da ih je ruski predsjednik mogao iskoristiti da pokrene svoju predizbornu kampanju. Mogao je, smatra Galjamov, domovini i svijetu pokazati slike sretnih vojnika s ordenjem na prsima i džepovima punih novca koji se vraćaju kući svojim sretnim suprugama.

Umjesto toga, Putin je samo rekao da trenutno nema potrebe za drugog "djelomičnom mobilizacijom". Rekao je da se 244 tisuća mobiliziranih vojnika "bore sjajno" te da se vojsci svaki dan javi 1500 novih volontera. Dodao je da će ruska vojska do kraja godine brojati oko pola milijuna vojnika.

‘Kao da ne postojimo‘

Putin je na konferenciji koju je održao u četvrtak rekao i da u Ukrajini neće biti mira dok se u njoj ne provede "demilitarizacija" i "denacifikacija". Ciljevi su, dakle, isti kao i oni s kojima se krenulo u invaziju na Ukrajinu. Ruski narod, uz najbolju volju, još uvijek ne zna što "demilitarizacija" i "denacifikacija" točno znače. Istovremeno, rotiranje vojnika nije niti spomenuo. "Što se Kremlja tiče - taj problem ne postoji", rekla je politička konzultantica Tatjana Stanovaja.

Ta je gromoglasna tišina dodatno razljutila majke i supruge unovačenih.

"Očito je da nas se ušutkava", rekla je Marija Andrejeva, članica grupe "Put kući" na komunikacijskoj platformi Telegram. "To je sabotaža odozgo", dodala je Andrejeva. Jedna je druga žena Putinovu šutnju opisala kao "hračak na dušama stotina i tisuća žena". "To je kao da ne postojimo", rekla je treća žena. "Koliko dugo možete ismijavati nas i naše obitelji", dodala je treća žena.

Analitičar Abas Galjamov rekao je da Kremlj stigne pridobiti podršku tih žena prije izborima u ožujku 2024. godine. Dodao je da je svako čekanje riskantno te da retorika nezadovoljnih žena postaje sve politiziranija te da ruše reputaciju rata u Ukrajini. Galjamov smatra da je Putin o drugoj mobilizaciji govorio tako kako je govorio jer je moguće da će nakon izbora - promijeniti mišljenje. "On je rekao da sve ovisi o trenutku. Sada potrebe nema, međutim sutra bi se mogla pojaviti", dodao je analitičar.

Ruski se predsjednik trenutno kladi na to da nezadovoljstvo spomenutih žena neće postati veći protestni pokret.

Nekima je od tih žena policija već pokucala na vrata, a drugima se prijetilo pravnim problemima. Međutim, Kremlj ne bi smio presnažno napadati žene, jedno od biračkih tijela koje je Putinu svih ovih godina donosilo pobjede na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:46