RUSIJA

PUTIN O RAZDOBLJU KADA 'ODSTUPI S VLASTI': 'Naša zemlja, očito, mora biti snažna predsjednička republika. To je prva stvar'

 AFP

Rusija mora ostati jaka predsjednička republika, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin upitan o mogućem tranzicijskom razdoblju kada odstupi s vlasti 2024.

Prošlog je tjedna Putin, koji se po ustavu više ne može kandidirati za predsjednika, predložio ustavne promjene koje mu daju nekoliko mogućnosti da zadrži vlast nakon isteka mandata.

Među njima je smanjenje ovlasti predsjednika i jačanje premijerovih, što je izazvalo nagađanja da bi se Putin mogao vratiti na položaj na kojem je bio od 2008. do 2012.

"Naša zemlja, očito, mora biti snažna predsjednička republika. To je prva stvar. Mi imamo toliko etničkih skupina, nacionalnosti, načina života da ih je praktički nemoguće integrirati u okvir parlamentarne republike", rekao je Putin, priličnoj odstupajući od prošlotjednih izjava.

Putin (67) to je rekao na susretu sa studentima u Sočiju koji je prenosila televizija.

Upitan bi li Rusija trebala razmotriti određeno tranzicijsko razdoblje kao što je to učinio Singapur, Putin je rekao da to ne odgovara njegovoj zemlji.

Lee Kuan Yew, utemeljitelj modernog Singapura, postao je nakon umirovljenja ministar-mentor ili svojevrsni savjetnik kako bi omogućio stabilnost vlasti.

"On je bio izuzetna čovjek...To je istina, bio je, što ja znam, 30 godina na vlasti i utemeljio je državu, to je istina...Želite da budem ministar-mentor?".

"Vaš prijedlog bi išao protiv institucije predsjednika. Mislim da se to ne može primijeniti na državu poput Rusije", smatra Putin koji kao predsjednik i premijer već dvadeset godina dominira ruskom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 22:30