REKORDNI SKOK CIJENA

Putin ‘objasnio‘ energetsku krizu: ‘Greške Europljana su dovele do skoka cijene plina‘

Putin je rekao da su se Europljani počeli više oslanjati na kupnju plina na licu mjesta nego na dugoročnu kupovinu
Vladimir Putin
 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je Europa odgovorna za plinsku krizu, jer nije zaključila dovoljno dugoročnih ugovora o isporuci plina s Moskvom, čime je potaknula rekordni skok cijena.

"Njihova se politika sastojala od izlaska iz dugoročnih ugovora i pokazala se pogrešnom", izjavio je Putin tijekom sastanka s dužnosnicima ruskog energetskog sektora. "Pogriješili su", dodao je.

"Zbog toga je cijena plina oborila sve povijesne rekorde i danas se približava 2000 dolara po prostornom metru, ili deset puta više od prosječne cijene prošle godine", dodao je ruski predsjednik.

Europa, čiju trećinu potreba za plinom pokriva Moskva, godinama navodi da želi imati različite izvore opskrbe, ali bez nekog učinka.

Putin je rekao da su se Europljani počeli više oslanjati na kupnju plina na licu mjesta nego na dugoročnu kupovinu, koja bi ih na nekoliko godina vezala za Moskvu. Danas više nema gotovinske kupnje.

U srijedu je cijena plina oborila nove rekorde i porasla za 25 posto na europskim tržištima, dok potražnja ne prestaje rasti prije zime, uz ograničenu opskrbu i smanjene zalihe.

Analitičari su upozorili da bi, s obzirom na to da su zalihe u europskim skladištima na povijesno niskim razinama u ovo doba godine, u Aziju odlazi glavnina ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz zemalja izvoznica, a Rusija dozira izvoz kroz cjevovode, postoji realna zabrinutost da bi se Europa mogla suočiti s nedostatkom plina kroz četvrti kvartal.

Navode kako bi potencijalno rješenje bilo rano odobrenje i pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se mogao dopremiti prijeko potreban plin u Europu prije kraja 2021. godine.

Operater tog plinovoda, tvrtka Nord Stream 2 AG, objavila je u ponedjeljak da je počelo punjenje tog cjevovoda plinom. Iako Nord Stream 2 AG nije objavio datum kada će plinovod biti pušten u promet, stručnjaci smatraju da bi isporuke mogle započeti kasnije u listopadu.

Ruski energetski div Gazprom najavio je da samo ove godine planira pustiti 5,6 milijardi kubičnih metara plina kroz Sjeverni tok 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 15:10